BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, augusti 20, 2007

BKWine Brief 49, augusti 2007

Denna sommar känner man sig som en engelsman: man pratar om vädret hela tiden. För oss vanliga människor är det trist med en dålig sommar men för vinodlare kan det ha mer långtgående och allvarliga konsekvenser. Nu är det inte alls säkert att det blir sådana konsekvenser detta år. Juli har visserligen varit sval och regnig på flera håll i Frankrike men vänder det i augusti och september och blir fint och soligt så är det inga problem. Så låt oss alla hålla tummarna.

Nu är det förbjudet att sätta ut ”Cru Bourgeois” på etiketten i Médoc. Den nya Cru Bourgeois-klassificeringen från 2003 annullerades ju för fyra månader sedan men då var det nog många som trodde att saker och ting helt enkelt skull återgå till det gamla, dvs den ursprungliga klassificeringen som gjordes 1932. Men se, så blev det inte. Vi får hoppas att de berörda slotten inte har tryckt upp för många etiketter redan. (Läs mer nedan.) Och hur går det med klassificeringen i Saint-Emilion? Även där har den nya, från 2006, annullerats (efter klagomål från missnöjda slott som åkt ur, precis som med cru bourgeois-klassificeringen). Och eftersom den gamla bara varade från 1996 till 2006 så finns det alltså ingen just nu, eller? Och vågar Graves/Pessac-Léognan-slotten verkligen gå vidare med arbetet med sin nya klassificering, påbörjat för ett par år sedan, när de ser vilka riskerna är? Kanske dags att slopa allt vad klassificeringar heter?

I förra numret skrev vi om att poängsätta viner. Bland annat refererade vi till att Wine Spectator för en tid sedan hade gett samma vin två mycket olika poäng.

Wine Spectators Executive Editor kom med följande kommentar:

“Just a point of clarification: The wine referred to in the San Francisco Chronicle article (not WSJ, as cited in the blog) on wine rating, which received different scores from Wine Spectator in two tastings, was not exactly the "same wine." It was a Chateau St. Jean Cabernet Sauvignon tasted on two occasions nearly 10 years apart. It's no wonder it received different scores -- as wine lovers know, wines change with age, and only the very best improve over such a long period of time. From our point of view, the two different scores show the integrity of our evaluation system, reflecting real differences not necessarily obvious, given the wine had the same label. I don't argue that wine ratings in themselves should be the only information wine drinkers use to choose the wines they decide to buy and enjoy. But using an expert's experience as part of a personal evaluation seems reasonable. We do it for many goods in many fields. Why not wine?
Thomas Matthews
Executive editor
Wine Spectator”

Är du nyfiken kan du läsa vad vi svarade här i Bloggen. http://www.bkwine.com/blog/2007/07/wine-points-pointless.html

Det blir en lite kortare Brief denna månad. Dags för semester – även om kanske många i Sverige är på väg tillbaks från semestern. Då är det kanske dags att planera för lite höstkul – en vinresa förstås.

Först kan jag berätta att vi har fått några återbud på resan till Bordeaux 26-30 september, så är du sugen på att åka dit så finns det några platser kvar. Möjligen kan det vara just i slutändan på skörden i år – beroende på hur resten av sommaren blir – men under alla omständigheter kommer det att vara full fart i vinkällarna. Skynda dig om du är intresserad!

För dig som funderar på att komma med på en resa kan jag tipsa om ett nytt lågprisflyg: Norwegian. De flyger Stockholm-Paris direkt och flyger man över Oslo kan man komma till ett flertal vin-intressanta orter. Titta på vår sida med tips om flygbolag och annat: ”Res dit!”. Matnyttig info för dig som funderar på att åka på en av mina resor!

Sen finns det även några platser kvar på några andra resor:

19-23 september: Champagne & Single Malt Whisky

Tre härliga dagar i Champagne när skörden förmodligen är i full gång. Och vi kommer att besöka Champagnes enda producent av single malt-whisky! Bland våra besök märks både stora, välkända hus som Moët & Chandon och Billecart-Salmon och mindre odlare som Champagne Marc Hebrart och Champagne Tarlant. Vi äter lunch med genomgående champagne hos Champagne Duval-Leroy, Alain Vesselle och Champagne Lancelot-Pienne i Cramant. En resa där vi garanterat är på sprudlande festhumör från morgon till kväll!

19-23-september: Österrike

Ett mycket spännande vinland idag. Få länder har så markant förbättrat sina viner de senaste 20 åren som Österrike. Och ändå är det ett ganska okänt vinland. Vi har bestämt oss för att ändra på det! Följ med oss till Österrike i skördetid och upptäck fantastiskt goda och karaktärsfulla viner - röda, vita och söta. Vi besöker högklassiga odlare som Bründlmayer och Kurt Angerer i Kamptal, Emmerich Knoll i Wachau och Johann Schwarz vid Neusiedlersee, en vinmakande slaktare (!) som också bjuder oss lunch. Lägg till det underbara alplandskapet och detta blir en oemotståndlig resa.

3-7 oktober: Södra Rhône-dalen med Châteauneuf-du-Pape

Spännande besök i den modesta appellationen Côtes-du-Rhône. Massor med kvalitet till rimliga priser. Vi kommer även till Gigondas och Vacqeuyras, appellationer som har fått en nytändning med en ny generation. Här besöker vi bl a Domaine Sang des Cailloux med dynamiske vinmakaren Serge Férigoule. Och naturligtvis klassikern Châteaneuf-du-Pape där vi bl a besöker högklassiga Domaine Le Vieux Télégraphe och Domaine Pierre Usseglio. En resa där vinhistoriens vingslag aldrig är långt borta.

10-14 oktober: Vin och matlagning i Provence

Förläng hösten med en resa till Provence när det börjar bli kallt och ruggigt i Sverige. Vin och mat hör ihop och på denna resa lär vi känna högklassiga vinproducenter i Provence - bl a i vackra Bandol - samtidigt som vi får inblick i konsten att laga den goda och sunda provensalska maten. Aktiv matlagning ingår (obs på svenska!). På programmet står även en olivoljeprovning. Vi träffas i Nice och färdas sedan med buss genom det vackra Provence-landskapet med sina pinjetallar, cypresser och olivträd. Visst längtar ni redan?

Britt

PS: Tipsa andra om Briefen !

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!