BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


lördag, maj 07, 2011

Viner i Istrien / Kroatien, del 2: Akacia och Ivica Matosevic

Ivica Matosevic är den förste i sin familj som gör vin. ”Man tjänar inte mycket pengar i vinbranschen, men det är trevligt”, säger han. ”Folk tycker om mina viner, tycker de är drickvänliga”. 1996 var hans första årgång, han är utbildad agronom och jobbade tidigare som landskapsarkitekt. Han har 10 egna hektar och ytterligare vingårdar som han driver med tre samarbetspartners. Han är, som de flesta andra i Istrien, specialiserad på regionens stora druva, malvazija. Men han gör bra röda viner också, bl a på den lokala druvan teran. Det är en lite märklig druva, tycker Ivica, med gott om färg och syra. Den har en stark personlighet som kan tämjas lite genom att man blandar den med merlot, tycker han.

Hans storsäljare är den rena och friska Malvazija Alba. Den buteljeras tidigt efter en jäsning och kort lagring på rostfria ståltankar och får aldrig skalkontakt (annars vanligt i Istrien) utan här är han ute efter en frisk, blommig karaktär. Det är ett uttrycksfullt vin med fin mineralitet och liten bitterhet på slutet som är typisk för malvazia från Istrien.

Förutom mineraliteten och den trevliga bitterheten på slutet så är akaciablommor ett tydligt karaktärsdrag hos malvazia. Kanske är det därför odlarna i Istrien experimenterar med att lagra sina viner på akaciafat. ”Vi har en lokal tunnbindare som jobbar med akaciaträ”, berättar Ivica, ”det är ett ganska hårt trä att arbeta med och det ger mycket smak. Jag använder 15 % akaciafat och aldrig nya fat utan 4-6 år gamla. Akacian ger lite rökiga toner till vinet och även lite honung men den tar inte bort druvans inneboende friskhet.”

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!