BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


onsdag, juli 04, 2007

Meningslöst med betyg på vin?

Den frågan kan du läsa mer om i Wall Street Journal (se länktipsen i en annan post). Visst kan det vara bra och ”praktiskt” med poäng på vin ibland. Men på många sätt kan man väl faktiskt säga att det på ett orättvist sätt reducerar vinet till en siffra. Och det går ju inte. Läs till exempel i WSJ om vinet som Wine Spectator ena gången gav toppbetyg och nästa gång bara medelmåttiga poäng. Vad hade hänt? Inget särskilt kan man nog anta. Bara det att man mycket väl kan bedöma ett vin olika vid olika tillfällen. Och sen är ju smaken olika – en del tycker om Bourgogne och andra tycker om Amarone – och det går ju inte att ta hänsyn till med poäng. Och Röttorp tycker inte som Kronstam som inte tycker som BKWine som inte tycker som Dina Viner osv.

En annan illustration: i en Sydamerikansk vintävling bestämde man sig en gång för att alla deltagare i juryn skulle komma från England, säkert med tanke på att få lite extra internationell uppmärksamhet. När resultatet var klart och de vinnande vinerna offentliggjordes kliade man sig i huvudet i Sydamerika. Hur kunde de där vinerna vinna? Tja, man har nog helt enkelt en annorlunda smak i Sydamerika och i England. (Och i Sverige, Frankrike, Danmark, USA, Norge osv...)

Så kanske man helst skulle strunta i att sätta poäng? Nu gör vi ju det i alla fall på BKWine – läs t.ex. våra bedömningar av nyhetsprovningarna på systemet. Men det som jag absolut uppmuntrar dig att göra är att läsa beskrivningarna och inte bara poängen och framför allt inte bara välja toppoäng när du handlar. Helst av allt – strunta i vad andra s.k. experter tycker och pröva dig fram själv i vinvärlden!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med, alla har olika smakpreferenser och uppskattar olika kvaliteter. Ett föredöme är Neil Martins Wine Journal som nu finns på www.erobertparker.com. Neil är tydlig med att han har en dragning är lättare Bourgognestil, vilket man då kan jämföra med Parkers egen svaghet för fylliga monsterviner, inget fel med det. Men det kan förklara varför deras betyg på samma vin (exvis Lascombes 2002) skiljer sig åt. Alltså - fram för transparens; vinskribenter förklara er smak! Då är betyg självklart bra (sen att ett enkelt sifferbetyg från vissa håll är direkt prissättande för primörerna och kan innebära skillnaden mellan konkurs eller succé för ett helt vinhus är en annan femma...).

Per and Britt, BKWine sa...

Jo, förvisso. Var nyligen i Roussillon tillsammans med Neil Martin och vi hade också olika smakpreferenser – vilket kanske delvis hade att göra med att jag varit i Roussillon betydligt mer och blivit mer ”tillvand”, men även att vi tycker om olika stil.

KRUT sa...

Hej,

Poäng är subjektiva, en persons egna grundförutsättningar för dennes uppfattning av doft, smak mm, detta är is in tur baserat på både fysiska attribut hos den personen samt dennes social och kulturella arv, det kan också ha att gör med den personens möjlighet att känna dofter och smaker, dvs inskränkningar, Ge istället objektiva omdömmen såsom de som "proffstyckaren" grundar sin uppfattning på.
"Smaken är som baken delad" danskens uttryck, så iom att man ger poäng och omdömmen så ger man oftast förslag till dryckens användningsområde, lika befängt det eftersom det skulle visa sig att rött vin mycket väl passade till fisk, det dröjde dock länge,
alltför länge...

Mvh
Jonas Wahlman
sommelier / Importör

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!