BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


onsdag, september 15, 2010

Svavel eller inte i vinet? Som oljan, försvinner svavlet naturligt!

Det finns ju en (liten) trend idag bland vinodlare att inte använda svavel i vintillverkningen. Svavel används av nästan alla vinproducenter bl.a. för att konservera och stabilisera vinet när det buteljeras. Svavel är helt enkelt ett konserveringsmedel. Vissa producenter vill dock helt sluta använda svavel, vilket dock kan vara svårt eftersom det kan ge problem med vinet i flaskan. Konsumenten kan ju å sin sida tycka att svavel i vinet är olämpligt eller oönskat. Sedan en tid tillbaks måste vin med svavel ha en varningstext på etiketten, förmodligen för att varna konsumenten. I praktiken innebär det att alla viner har en varningstext på etiketten eftersom svavel även kan produceras naturligt under jäsningen.

Domaine Montirius (som är en ekologisk och biodynamisk egendom) i Rhonedalen ställde sig frågan, om vi tillsätter svavel vid buteljeringen, hur mycket svavel finns då kvar när flaskan når konsumenten? De lät analysera svavelinnehållet i flaskan år från år efter buteljeringen. Resultatet blev att efter två år i flaskan fanns det praktiskt taget inget ”fritt” svavel alls! Med andra ord, när flaskan dricks upp är svavlet helt borta! Detta kunde man läsa i Montirius senaste nyhetsbrev. Tyvärr publicerar de det inte på sin sajt, men prenumerera på deras nyhetsbrev så kanske det kommer andra godbitar i framtiden: http://www.montirius.com/

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!