BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, maj 25, 2009

Systembolagets nyheter 1 juni 2009 samt nya årgångar

Bäste vinvän,
Denna månad bjuder på lite färre produkter än det stora maj-släppet. Inräknat nya årgångar som släppts sedan april har jag provat igenom ca 160 drycker med varierande intryck. Prio ett denna månad är nyheterna som släpps måndagen den 1 juni och bästa laguppställning har de röda nyheterna.

Låt mig dock få börja med två toppnummer, de två champagnerna 1996 Henriot Millésimé Brut och Jacques Selosse Brut Initial som båda håller (förväntad) hög klass där Henriots fina mognadton redan idag ger en härlig ”drick nu” känsla. Däremot tycker jag månadens roséchampagne, 2000 Pol Roger Brut Rosé, känns som ett nedköp, ett vin som behöver lagring men där jag tvekar om framtida stordåd?

Betydligt roligare är att kunna anmäla en för mitt tycke riktigt god och välpolerad stilla rosé, 2008 Castello di Ama Rosato, en rosé som toppar min lista som solklart årets rosé på bolaget. Lite dyr (139:- / 600flaskor) men är värd varenda krona.

Jordgubbarnas glada tid närmar sig snabbt och till dem rekommenderar jag alltid ett sprudlande sött Moscatovin, så gläds åt att även detta år kommer ett par typiska och goda Moscato d´Asti, båda naturligtvis från 2008 då dessa viner aldrig vinner på lagring. Bäst av de båda är Prunotto´s vin som har de där friska, lätta men samtidigt rejält söta komponenterna som passar så fint till jordgubbarna. (Obs! Häll naturligtvis vinet över jordgubbarna – inte i glaset!)

Bland de vita nyheterna känns det däremot lite dämpat, med förväntade bästaviner från Bourgogne genom de korrekta, välbyggda 2007:orna Chablis Grand Cru Les Clos och Puligny-Montrachet där den senare just nu känns behagligare genom en bättre integrerad ek men båda bör lagras och kommer att utvecklas med åren. Inga fynd men väl så prisvärda vita!

Från Portugal kommer dock ett roligt och lite annorlunda vitt vin, 2007 Chocapalha Reserva White Wine, idag outvecklat men med en spännande framtid som bör kunna lyfta fram hela potentialen i detta rena frukt- och bärpackade vin.

Bättre då att leta bland de röda där jag efter ett par genomprovningar kunde summera upp en hel rad med röda nyheter som jag tycker är mer än prisvärda. Leta i mina provningsnoter nedan efter +-märkta viner så ser Du själv.

Mest rött för pengarna denna månad blir det tveklöst med köp av en 2008 Sendero Merlot, ett fruktig inställsamt vin för grill och sommarkväll. Inga krusiduller men rakt på och en ”just juice” som faktiskt kan sparas något med stöd av sina tanniner.

Går vi upp lite i kvalitet kommer denna månad chansen att prova inte mindre än tre Dolcettoviner där 2008 Renato Ratti Colombè ger mest för pengarna men där kanske 2007 Sirì d´Jermu Dolcetto har aningen mer av komplexitet och kraft? Lägg så till en flaska av 2008 Dolcetto d'Alba Vigna la Costa och vips har Du en miniprovning på denna ofta lite hunsade druva. Lite i samma stil och också från Piemonte är det utmärkta Barberavinet 2006 Elio Grasso Vigna Martina, en prestigebarbera som visar upp vad druvan i sina goda stunder förmår.

Om vi flyttar oss väster ut i rak sidled hamnar vi i Châteauneuf-du-Pape och hittar månadens bästa röda vin det mycket koncentrerade och täta 2006 Domaine du Pégau Cuvée Réservée, ett rött i monsterklassen med massor av frukt och kraft, stor potential men kanske med aningen för hög alkohol – tiden får utvisa. Ett annat rött i alkoholdriven stil är det förvånansvärt välintegrerade sydafrikanska 2006 Boekenhoutskloof Syrah som är befriande fritt från bakelit och styrenplast i näsan. Denna Syrah bör kunna utvecklas väl och bör lagras i Din källare ett bra tag.

Enda röda vinet för Dig som vill köpa moget och dricka direkt är den utmärkta och fikontypiska 1998 Radici Taurasi Riserva som Du kan öppna redan nu eller spara ytterligare några allt efter tycke och smak.

Bland de nya årgångarna hittade jag denna gång mindre än väntat. Många nya årgångar löser av men få har lyft vinet från tidigare år. En bra champagne från toppåret 2002, Launois Vintage Blanc de Blancs Brut, bör noteras liksom de nya röda årgångarna (2007) av Crozes-Hermitage Les Launes och Fonterutoli. Båda två riktigt bra och ursprungstypiska väl värda köp och lagring. Även nya 2006:orna Corte Giara Amarone och Masi Amarone Costasera kan rekommendera för källarförvaring. Bland de vita var det magert och enda vin jag vill lyfta fram som ett vitt av klass är nya krispiga 2007 Pouilly-Fumé från Fournier.

De s.k. sommarölen ramlar nu på oss och verkar främst vara ett knep för att sälja på oss lätta lageröl som vi annars skulle undvika. Endast Oppigård kommer undan med hedern i behåll med sin härliga 2009 Oppigårds Summer Ale men när gjorde å andra sidan Oppigård ett dåligt öl senast? I juni kommer också två nya öl i den riktiga tungviktsklassen där Nils Oscar har bryggt en 2009 Nils Oscar Saison, ett mycket mättat öl för kalla sommarnätter. Vill Du toppa detta öl får Du köpa en flaska av det superfylliga men aningen alkoholtunga prestigeölet Double Dead Guy Ale som brädar det mesta i komplexitet. 139,70 kr för en butelj känns dyrt men kostar det så smakar det…

Till sist, Du som genom åren har uppskattat cognac från Grönstedts nu kommer 2009 Grönstedts National som enligt rykten blir den sista ”riktiga” Grönstedten. Mycket har ju ändrats sedan V&S såldes och vart Grönstedts tar vägen vet väl ingen riktigt idag. Sverige med Norrland, Finland eller tillbaks till Frankrike?

Nu till mina listor och först nyheterna i juni. . .

Jack Jakobsson, BKWines utsände provare i Stockholm

Listorna och hela bedömningen av lanseringen hittar du på siten (klicka här).

Kommentera gärna om vad du själv tycker!

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!