BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, september 04, 2006

EUs Vinproduktion

Litet statistik om EUs vinproduktion hämtat från EUs briefingmaterial om det nya förslaget till vinpolitik: Europa har 40% av världens vinareal och står för 60% av världens vinproduktion, liksom 60% av världens vinkonsumtion. Den genomsnittliga EU produktionen (EU 25) är 178 miljoner hektoliter, till ett värde av €16.1 miljarder.


  • Frankrike producerar mest: 55M hl, dvs 30% av totalen. Räknar man i värde istället står Frankrike för 50% av värdet: €7.7 miljarder.
  • Därefter kommer Italien: 51M hl (28%) eller €4.2 miljarder (26%).
  • Spanien är trea med 43M hl (23%) värt €1.2 miljarder (7.6%).
  • Tyskland producerar endast 10M hl men värdet är i stort sett samma som Spaniens (€1.1 miljarder). Återstår alltså runt 10% av totalen för de resterande 21 länderna:
  • Portugal (7.2M hl/€1 mdr),
  • Ungern (4.5M hl/€181M),
  • Grekland (€3.6 M hl/€46M),
  • Österrike (2.5M hl/€437M),
  • Slovenien (1M hl),
  • Tjeckien (0.5M hl),
  • Slovakien (0.4M hl),
  • Cypern (0.4M hl),
  • Luxemburg (0.14M hl), och
  • Malta (0.07M hl).
EU beräknar att överproduktionen runt 2010 kan komma att nå 27 miljoner hl, dvs 15% av produktionen – om man inte vidtar reformer. EU25 har totalt 3.4 miljoner hektar vingårdar.

Inga kommentarer:

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!