fredag, maj 06, 2011

Tysklands mest odlade druvsorter

I förra numret av Briefen skrev vi om Tysklands mest använda druvsorter. Källa var en tidning och när vi tittade lite närmare på siffrorna tyckte vi de såg lite märkliga ut (som även läsare gjorde som hört av sig). Så vi har tittat närmare på statistiken från Deutsche Weininstitut som har följande siffror:

Siffrorna är från 2008 och i % av den totala arealen.

-- Vita / gröna druvor:
Riesling: 21,9 %
Müller-Thurgau 13,4 %
Silvaner 5,1 %
Ruländer 4,4 %
Weissburgunder 3,6 %
Kerner 3,6 %
Bacchus 2,0 %
Scheurebe 1,6 %
Chardonnay 1,1 %
Gutedel 1,1 %

Total areal för gröna druvor: 63,6 %

-- Röda / blå druvor
Spätburgunder 11,5 %
Dornfelder 7,9 %
Portugiese 4,3 %
Trollinger 2,4 %
Schwarzriesling 2,3 %
Regent 2,1 %
Lemberger 1,7 %
Acolon 0,5 %
Merlot 0,4 %

Total areal för blå druvor: 36,4 %

3 kommentarer:

  1. Inte den mest kanda varianten kanske...

    "Although the name literally means "black Riesling," this variety is not at all related to the Riesling, but rather, it is an earlier-ripening mutation of the Spätburgunder (Pinot Noir). The wines are deep in color, but generally lack the complexity of Spätburgunder. It is frequently referred to by its synonym, Müllerrebe, and in France it is known as the Pinot Meunier. It is grown primarily in Württemberg."

    Sager Deutsches Weininstitut.

    Lustigt att man i tyskland kallar den "svart" men i frankrike ser den som "mjolig" (meunier).

    Kanske kan bli ngra kul mousserande tyska av det?

    SvaraRadera
  2. Där ser man. Ja kanske det? ;-) Tack!

    SvaraRadera