
Den
17 februari kl 19.00 håller Britt en vinprovning i Stockholm i samarbete med vinimportören Samplex. Temat är vita viner, som ju är otroligt mångfacetterade. Ofta har man fler parametrar att ta hänsyn till när man väljer ett vitt vin till maten än när man väljer ett rött. Är vinet knastertorrt, torrt eller lite sött? Är det aromatiskt? Är syran påtaglig eller dämpad? Har det lagrats på ekfat (eken påverkar ett vitt vin mycket mer än ett rött)? Högklassiga vita viner gjordes förr i tiden enbart i svala klimat. Med ny teknik och kunskap görs idag fina vita viner lite varstans i världen. Med en mängd intressanta druvor. Att det finns mycket mer än chardonnay och sauvignon blanc visar denna provning där vi stiftar bekantskap med druvor som chenin blanc, albariño, vermentino, pigato, grenache blanc och macabeo. Det räcker dock inte med en intressant druva. Vad är det mer som krävs av vinbonden och vinmakaren för att göra ett högklassigt vitt vin? Och är det sant att ett vitt vin görs i källaren medan att rött vin görs i vingården? Anmäl dig till denna provning och lär dig mer om skalkontakt, malolaktisk jäsning, svavling, kalljäsning, jästens påverkan och eklagring – alla viktiga saker för det vita viner.
Provningen äger rum på Kungsholmen och priset är 450 kronor. Kontakta Lars-Olof Olvhage på Samplex för anmälan och vidare information, lars-olof-snabela-samplex.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar