måndag, september 07, 2009

Franska fatproducenter skapar egna ”AOC-regler”

Franska tunnbindarförbundet (Tonneliers de France) har skapat ett ”protokoll”, ungefär som en appellation controlée, för att ge bättre och tillförlitligare information om träet i faten. Ett ”franskt” fat ska därmed innehålla 100 % fransk ek, medan en mer precis definition endast kräver 70 %. Ett ”limousin-fat” behöver alltså endast innehålla 70 % trä från området Limousin (och resten från övriga Frankrike). Man kräver också att beteckningarna Nevèrs och Tronçais ska upphöra. ”Det finns ingen skog i Nevèrs” förklarar François Peltreaux-Villeneuve, VD för fattillverkaren Seguin Moureau Napa. De föreslagna ekappellationerna är: Le Centre, Limousin, L’Est, Le Nord. Vissa fattillverkare har dock redan slutat att ursprungsbeteckna faten och använder istället beskrivningar på hur tät porositet (årdring) de har (se t.ex. notisen om Radoux i förra Briefen). Enligt uppgift ska alla 43 medlemmar i Tunnbindarförbundet skrivit under protokollet. De representerar ca 90 % av all fatproduktion i Frankrike. winesandvines.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar