© Copyright BKWine
Detta är en blog från BKWine. Temat är vin och gastronomi. Vår "stora" site är här: http://www.bkwine.com.
onsdag, juli 23, 2008
Andas korken?
Det är en debatt som fått fart inte minst i och med skruvkapsylens framfart. Enligt en undersökning på Bordeaux-universitetets fakultet för önologi så är svaret ja. Deras undersökning, gjord i samarbete med korktillverkaren Amorim, så bidrar korken med en mycket liten men dock mätbar syresättning tack vare den luft som finns innesluten i korkens cellstruktur. I en äldre undersökning av professor Jean Ribéreau-Gayon en tillförsel av syre på 0,1-0,38 ml under de första tre veckorna och mellan 0 och 0,07 ml under de följande fyra månaderna. Korkförespråkarna menar att detta är till fördel vi vinets åldrande och motverkar en ”reducerad” (i motsats till oxiderad) smak och doft. Skryvkapsylförespråkarna håller förstås inte med helt i detta resonemang.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar