
Månadens minst lockande rubrik? Men det syftar på ännu ett tema som man kanske lite väl lättvindigt avfärdar: ”Självklart är det bättre med lägre avkastning”, eller hur? I Bordeaux, som ju flest kanske känner till, rör sig avkastningen runt 45-50 hektoliter/hektar. Ofta hör man kommentaren ”vi håller nere avkastningen till 30hl/ha” och man nickar beundrande. Men kanske är det inte alltid sant, speciellt för vita viner (och tänk t.ex. på överkoncentrerade och syltiga ”nyavärldenviner”). För att komma tillbaks till rubriken: den innebär att man i champagne har en tillåten avkastning på nästan 100 hl/ha! (Vissa år och under vissa omständigheter.) (Ska man vara precis så är reglerna: ”rendement de base” är 10.400 till 12.400 kg/ha och ”rendement butoir” höjs från 13.000 till 15.500 kg/ha. En press fylls med 4000 kg druvor och det ger 2550 liter must.) Kanske något att tänka på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar