- Frankrike producerar mest: 55M hl, dvs 30% av totalen. Räknar man i värde istället står Frankrike för 50% av värdet: €7.7 miljarder.
- Därefter kommer Italien: 51M hl (28%) eller €4.2 miljarder (26%).
- Spanien är trea med 43M hl (23%) värt €1.2 miljarder (7.6%).
- Tyskland producerar endast 10M hl men värdet är i stort sett samma som Spaniens (€1.1 miljarder). Återstår alltså runt 10% av totalen för de resterande 21 länderna:
- Portugal (7.2M hl/€1 mdr),
- Ungern (4.5M hl/€181M),
- Grekland (€3.6 M hl/€46M),
- Österrike (2.5M hl/€437M),
- Slovenien (1M hl),
- Tjeckien (0.5M hl),
- Slovakien (0.4M hl),
- Cypern (0.4M hl),
- Luxemburg (0.14M hl), och
- Malta (0.07M hl).
Detta är en blog från BKWine. Temat är vin och gastronomi. Vår "stora" site är här: http://www.bkwine.com.
måndag, september 04, 2006
EUs Vinproduktion
Litet statistik om EUs vinproduktion hämtat från EUs briefingmaterial om det nya förslaget till vinpolitik: Europa har 40% av världens vinareal och står för 60% av världens vinproduktion, liksom 60% av världens vinkonsumtion. Den genomsnittliga EU produktionen (EU 25) är 178 miljoner hektoliter, till ett värde av €16.1 miljarder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar