måndag, september 04, 2006

EUs Vinproduktion

Litet statistik om EUs vinproduktion hämtat från EUs briefingmaterial om det nya förslaget till vinpolitik: Europa har 40% av världens vinareal och står för 60% av världens vinproduktion, liksom 60% av världens vinkonsumtion. Den genomsnittliga EU produktionen (EU 25) är 178 miljoner hektoliter, till ett värde av €16.1 miljarder.


  • Frankrike producerar mest: 55M hl, dvs 30% av totalen. Räknar man i värde istället står Frankrike för 50% av värdet: €7.7 miljarder.
  • Därefter kommer Italien: 51M hl (28%) eller €4.2 miljarder (26%).
  • Spanien är trea med 43M hl (23%) värt €1.2 miljarder (7.6%).
  • Tyskland producerar endast 10M hl men värdet är i stort sett samma som Spaniens (€1.1 miljarder). Återstår alltså runt 10% av totalen för de resterande 21 länderna:
  • Portugal (7.2M hl/€1 mdr),
  • Ungern (4.5M hl/€181M),
  • Grekland (€3.6 M hl/€46M),
  • Österrike (2.5M hl/€437M),
  • Slovenien (1M hl),
  • Tjeckien (0.5M hl),
  • Slovakien (0.4M hl),
  • Cypern (0.4M hl),
  • Luxemburg (0.14M hl), och
  • Malta (0.07M hl).
EU beräknar att överproduktionen runt 2010 kan komma att nå 27 miljoner hl, dvs 15% av produktionen – om man inte vidtar reformer. EU25 har totalt 3.4 miljoner hektar vingårdar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar