BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


måndag, juni 25, 2007

Rekordstor skörd i Argentina

ah25-247-4740Skördevolymen i Argentina 2007 beräknas stiga med 6.5% jämfört med 2006. Det är den största volymen på 10 år. En bidragande faktor är att många nyplanteringar i regionen Mendoza producerar vin för första gången i år. vinimarket.com

Napa Valley officiellt erkänt av EU

050414-191-9147EU har nyligen officiellt godkänt ”Napa” och ”Napa Valley” som ursprungsbeteckningar för vin, på samma sätt som europeiska appellationer. Ordföranden för Napa Valley Vintners säger ”Det är en stor seger i kampen för att skydda namnet Napa världen runt”. Inte för att vi tror att det var så värst många vinproducenter i Europa som kallade sitt vin ”Napa”... vinimarket.com, decanter.com, napavalleyregister.com

Vatten i vingården

Är det tillåtet att vattna vingården? Det beror på var och när. Många tror att det är helt förbjudet i t.ex. Frankrike, men så är inte fallet. I vissa distrikt och under vissa omständigheter (vid viss tid på året) är det tillåtet. Dock i regel inte för de bättre vinerna. Efter det extremt torra året 2003 har det diskuterats flitigt om att tillåta mer bevattning. I Nya Världen är det ibland tvärt om: man får vattna hur mycket man vill och en del vindistrikt skulle inte kunna existera utan konstbevattning. Men där finns en debatt om att det kanske borde begränsas. Läs mer om den debatten, framför allt i USA, på SFGate.

fredag, juni 22, 2007

Österrike satsar på biologiskt vin

Österrike vill bli den ledande producenten av biologiska viner. Man har idag 467 biologiska vingårdar, vilka representerar 4% av den totala produktionen. Totalt producerade man 652,000 hektoliter organiskt vin 2006. harpers.co.uk

►► Res med BKWine och upptäck Österrike som vinland!

Ny VDP: Vin de Pays du Val de Loire

11 maj publicerades dekretet som ger de nya definitionerna på Vin de Pays du Val de Loire. Omfattar departementen Allier, Cher, Indre, Indre-et-Loire, Loir-et-Cher, Loire-Atlantique, Loiret, Maine-et-Loire, Nièvre, Puy-de-Dôme, Sarthe, Vendée, Vienne och delar av Deux-Sèvres. Vita druvor: sauvignon blanc, sauvignon gris, chardonnay, chenin, grolleau gris, pinot blanc, pinot gris, melon. Röda druvor: cabernet franc, cabernet sauvignon, gamay noir, grolleau noir, grolleau gris, pinot noir, merlot, pineau d’aunis. Druvsorten (eller druvsorterna) får anges på etiketten. Den tidigare använda beteckningen Vins de Pays du Jardin de la France avskaffas därmed. Läs texten.

Smygpremiär med tryffel

an18-327-2718Inte ännu släppt officellt, men här är en liten förvarning om en ny, exklusiv resa med BKWine: 13-17 februari 2008, ”Vin och tryffel i Sydväst (Périgord)”. Vi letar tryffel tillsammans med specialtränade hundar och äter en härlig tryffel-lunch. Även gastronomiska ankspecialiteter står på programmet och naturligtvis en massa roliga vinbesök. Mer info snart på www.bkwine.com/vinresor/vinresor.htm

måndag, juni 11, 2007

Nya gästartiklar på BKWine.com: Libanon, Israel, Provence, Tyskland mm

Först har vi glädjen att välkomna en ny gästskribent, Per W Stryger. Per är både vinimportör (vinum-bonum.dk) och flygkapten i Danmark men skriver också flitigt om vin. På gästskribentsidan hittar du tre av hans artiklar: om Tyskland, om att dricka vin, och om vin och mat.

Här hittar du Pers artiklar.

Vi har även några nya artiklar från etablerade gästskribenter: Ester Laushway skriver om en spännande producent i Provence och David Furer skriver två artiklar om vin från Israel och vin från Libanon

Läs vad Ester och David skriver här.

söndag, juni 10, 2007

BKWine Tips: Domaine d'Aupilhac

Domaine d’Aupilhac, Sylvain Fadat, Montpeyroux, Languedoc

Sylvain Fadat är en man som trivs bäst ute på vinfältet. Och tur är väl det. Det är nämligen här ute som det viktiga arbetet sker, menar han. Han tillhör stjärnorna i Languedoc med sin Domaine d’Aupilhac nordväst om Montpellier som han grundade 1989. Det var en tid då Languedoc fortfarande hade ett dåligt rykte och bara förknippades med enkla, billiga viner. Sylvain blev en av pionjärerna i Languedocs strävan mot kvalitet. Han insåg vilken fantastisk potential som vingårdarna runt hans hemby Montpeyroux hade för högklassiga viner. Hans viner, både de vita och de röda, har stor personlighet, inte minst hans Carignan- och Cinsault-cuvéer, gjorda med druvor från mycket gamla vinstockar.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

Läs mer om vinproducenter i VinNytt och på sidan med favoritproducenter på www.bkwine.com

Läs mer om vinbarer, restauranger och butiker i VinNytt och på sidan med restaurangtips på www.bkwine.com.

lördag, juni 09, 2007

Vinresor hösten 2007

19-23 september: Champagne & Whisky (!)

Tre härliga dagar i Champagne när skörden precis har börjat! Och vi kommer att besöka Champagnes enda producent av single malt-whisky! Det finns väl inte något annat i vinets värld som för tankarna till fest på samma sätt som Champagne? Den tunga flaskan, ljudet av bubblorna i glaset, doften, smaken, allt med champagne gör att man blir på gott humör. Mer info.

19-23-september: Österrike

040923-139-3943_sc Ett mycket spännande vinland idag, som förtjänar att upptäckas av fler. Mycket intressanta vita och även röda viner och ett verkligen vackert landskap. Få länder har så markant förbättrat sina viner de senaste 20 åren som Österrike. Och ändå är det ett ganska okänt vinland. Vi har bestämt oss för att ändra på det! Följ med oss till Österrike i skördetid och upptäck fantastiskt goda och karaktärsfulla viner - röda, vita och söta. Mer info.

26-30 september: Bordeaux

050529-209-0944 Klassiska slotten och klassiska viner. Men också mycket nytänkande. Skörden är i full gång, eller precis avslutad. I Bordeaux finns de klassiska slotten och de klassiska vinerna men också mycket nytänkande. I tre dagar reser vi runt och besöker stora prestigeslott blandade med mindre kända slott. Mer info.

3-7 oktober: Södra Rhône-dalen med Châteauneuf-du-Pape

am13-304-0442 Spännande besök i den modesta appellationen Côtes-du-Rhône. Massor med kvalitet, men rimliga priser. Plus klassikerna Châteaneuf-du-Pape och Gigondas, som har fått en nytändning med en ny generation. Mer info.

10-14 oktober: Provence – både vin & mat

bc26-357-5760 Förläng hösten med en resa till Provence! Skörden är precis avslutad (eller kanske inte riktigt) och massvis med aktiviteter pågår inne i vinkällarna. Kombinerat med en matspecial om den provensalska gastronomin. Mer info.

10-14 oktober: Italien – Toskana

Toskana ser precis ut som man tror: böljande kullar, små byar, höga cypresser. Vi koncentrerar oss på centrala Chianti, med någon avstickare och njuter även av det italienska köket. Är vinerna från Toscana lika goda som landskapet är vackert? Följ med oss på denna resa och kontrollera saken själv på plats! Mer info.

17-21 oktober: Portugal – Alentejo

Den stora kvalitetsutvecklingen av portugisiska viner drog igång i Alentejo några år sedan och vi hittar idag ett stort antal mycket ambitiösa vinproducenter. Portugal är ett spännande vinland, det är det många som har upptäckt de senaste åren. Den traditionella kärva stilen av portugisiska viner har på många håll fått ge vika för en lite mer modern stil. Mer info.

24-28 oktober: Languedoc

5img012 Det bubblar av aktivitet i Languedoc idag. Här finns färre regler än i det traditionella distrikten och många kreativa producenter har dykt upp här. Och så har vi en av Frankrikes största skaldjursodlingar här så det blir en hel del lokal gastronomi också. Mer info.

24-28 oktober: Spanien – Katalonien

Om man ska välja en centralort för vinet I Spanien idag så är det nog faktiskt Katalonien, med distrikt som Penedes och Priorato, och så förstås sitt mousserande Cava. Dessutom med den fantastiska staden Barcelona! Mer info.

Jag har också resor på finska - viinimatkoja - och på engelska! Klicka på flaggan för mer info! Eller kontakta mig

För detaljerad information: skicka mig en email eller titta på www.bkwine.com/vinresor/vinresor.htm

fredag, juni 08, 2007

BKWine Brief nummer 47, juni 2007

Här i Paris hade vi fantastiskt väder i april. Vi satt ute till sent på kvällarna och njöt av 20-gradig värme... Sen kom maj och det var tvärt om. 15 maj stänger man av värmen i huset och vi har sällan frusit så mycket inomhus.

I stora delar av Frankrike var mönstret ungefär samma. Så vad har detta med vin att göra? Jo, den tidiga värmen har gjort att vinrankorna är mycket tidigt utvecklade i år. En del säger att man ligger två veckor för det normala, andra menar att man är en hel månad före i kalendern.

Men sen kom alltså regnigt och kallt väder i maj som ställer till det hela. Resultat: dålig blomning, ojämn befruktning, colure och andra problem. Det kommer att leda till att man dels får en ganska liten skörd och dels kommer att ha svårt att hitta rätt tillfälle att skörda. Druvor på samma klase kommer att mogna ojämnt och idealiskt borde man alltså göra som i Sauternes – skörda bara de druvor som är mogna. Men det blir ju förstås alldeles för dyrbart. Med andra ord verkar det bli ett år då vingårdsarbetet och skickligheten vid skörden kommer att få mycket stor betydelse. Vi får se.

Slovenien - Nytt vinland att upptäcka!

Jag besökte nyligen Slovenien och det visade sig vara en mycket trevlig upptäckt, både vad gäller vin, mat och natursköna miljöer. Ett landskap som kan beskriva som en blandning av Toscana och Österrike, ett spännande och kreativt kök och viner som är både högklassiga och originella. En del vita som man måste vänja sig vid – skalkontakt i sex månader är inte ovanligt! - men när väl den första chocken har lagt sig inser man att detta faktiskt är både goda och intressanta viner. Och vinvärlden idag behöver viner som överraskar. Lokala druvsorter och mer internationella sådan existerar idag sida vid sida. Även om Slovenien mest är känt som ett vitvinsland så stötte vi på en del röda som imponerade, till exempel Pinot Noir från Marjan Simcic och Rofosk från Uros Rojac. I detta lilla prydliga land med 2 miljoner invånare är man mån om att odla sina viner ekologiskt, eller – som den dynamiske Vesna Kristancic på Movia – biodynamiskt. Läs mer om Slovenien i nästa nummer av VinNytt!

Specialerbjudande 1: Pröva VinNytt

Gillar du Briefen så ska du pröva att även läsa VinNytt. VinNytt är en e-tidning (pdf-format) med artiklar om vin. I VinNytt kan du läsa om sånt som du sällan hittar någon annan stans: spännande producenter, och ofta lite mindre kända sådana – värda att upptäckas (inte bara från Frankrike, men ganska ofta), lite mer ”tekniska” artiklar som berättar om vinodling och vinproduktion (i senaste numret t.ex. om varför vissa vinodlare har återgått till att arbeta med häst), och även översikter över olika distrikt, men med fokus på sådant som är nytt och spännande (så inte en allmän introduktion till Bordeaux utan snarare kanske en förklaring hur du hittar rätt till de mest intressanta producenterna i Première Côtes, Bourg och Blaye...)

Låter det intressant? VinNytt, skriven av BKWine, kommer ut med 6 nummer per år. En prenumeration kostar 295 kronor (eller 30€). Vi erbjuder dig som Briefen-läsare en provprenumeration: två nummer gratis och sedan ett introduktionspris på prenumerationen (250kr/25€). Skicka mig ett email om du är intresserad!

Specialerbjudande 2: Languedoc-bok (och resa)

Är du intresserad av Languedoc? Då kan vi berätta en spännande nyhet. I höst kommer det en ny bok om Languedoc med ett urval av det bästa som Languedoc har att erbjuda. Boken är skriven av mig (Britt, BKWine) i samarbete med Anders Levander (författare av Möten i Chablis) och Bengt Rydén. Foto av Per (BKWine). Är du intresserad av Languedoc kan vi erbjuda dig att köpa boken till specialpris. Och kommer du på resan – vilket vi hoppas! – så får du dessutom guidning av en av bokens författare! Skicka mig ett email om du är intresserad av att köpa boken till specialpris. Vi kontaktar dig då när publicering närmar sig. Och kom sen med på resan så får du boken signerad! (Obs: Att skicka en intresseanmälan om boken engagerar dig på intet vis för att komma på resan (eller att köpa boken), men vi hoppas förstås att du kommer med.)

Vinböcker

Glöm inte att vi också har många bokrecensioner på siten: www.bkwine.com/vininformation/vinbocker.htm, bl.a. en hel del bra böcker med tips inför sommarens resor.

Resor, ja

Nu är det hög tid att planera höstens vinresa. Vi har ett tiotal resor att välja på i höst: Bordeaux, Rhône, Champagne, Österrike, Provence, Portugal, Languedoc, Katalonien... Men dröj inte för länge. Flera resor börjar redan att fyllas upp! Mer info:
www.bkwine.com/vinresor/vinresor.htm

Britt

Länktips

Några siter som kan vara intressanta att titta på:
  • Om italienska Syrah-viner: sfgate.com
  • Om Hans Vinding-Diers – en dansk-sydafrikansk-italiensk vinmakare: winespectator.com
  • Vinkommentarer från USA, inklusive några video from Wine Spectator: VinCaché vin-cache.com
  • En av de mer enfaldiga siterna vi sett på senare tid, återuppstått ur den avsomnade tidningen Wine-X (förklarar kanske varför den försvann...). Vi är inte riktigt säkra på om det är allvar eller ironi...: JustWinePoints. JustWinePoints.com
  • En vinhandlare specialiserad på sällsynta och ”rara” viner: rare-wine.com
  • En kalifornisk vinblogg skriven av Victoria, en svenska i förskingringen: TastesOfLife.blogspot.com
  • Ytterligare en kandidat får årets minst intressanta vinsite: ”Boxtoppen”, V&S Vin & Sprits topplista över mest populära plastpåseviner: vinsprit.se
-

torsdag, juni 07, 2007

Go for good or great Gigondas

Gigondas är en liten appellation i södra Rhônedalen som nästan har blivit lite bortglömd. Den har väl kanske under en tid varit inte bland de mest dynamiska men tillhör de områden i södra Rhône som har fått lite av en renässans. Där finns många spännande producenter idag. Raspail-Ay är nog den mest kända men där finns flera andra. Är du nyfiken på fler (plus lite sanningar om årgång 2003) ska du läsa Mark Williamsons (Willi’s Wine Bar) kommentarer om Gigondas här.

►► Åk på vinresa med BKWine till Rhonedalen!

Svensk familjegård i Sonoma - Valhall West Dry Creek Farm

Katarina Bonde och Bengt Åkerlind, vinälskare sedan länge, köpte 1997 en liten vingård i Sonoma Valley i Kalifornien. Deras mål var att göra högklassiga Cabernet Sauvignon-viner och till sommaren introduceras deras viner på Systembolaget i Sverige. Från och med 2003 säljs vinerna under namnet ”West”, ett namn som valdes, enligt Katarina, eftersom Sonoma kan sägas vara så långt västerut man kan komma. Den 1 juni kommer West Cabernet Sauvignon Reserve 2003 till beställningssortimentet. Vinet är kraftfullt och koncentrerat med massvis med mogna svarta vinbär i doften och bra struktur och längd i munnen. Den 1 juli kommer Valhall Cabernet Sauvignon 2002 in i tillfälliga sortimentet. Detta är ett vin som gärna kan drickas nu, med bra täthet och frukt och en del vaniljaromer. Ett gott vin med varmklimatskänsla och bra balans med tanniner i bakgrunden. Vinerna lagras 20 månader i en blandning av franska och amerikanska ekfat och görs i liten volym, 4400 buteljer. Valhalls viner finns även på en del restauranger i Sverige, bl a Sturehof, Helsingborg, Operakällaren, Pontus in the Greenhouse och Lux i Stockholm. www.westwines.com

onsdag, juni 06, 2007

Dekorera källaren med ett vinfat

Har du tänkt att det skulle kunna vara tjusigt med ett vinfat i källaren eller i trädgården. Nu har du möjlighet att köpa ett begagnat vinfat som tidigare använts till att lagra Grand Cru-vin i Bordeaux. (Tyvärr levereras faten tomma.) Det är Dansk Vincenter som säljer tunnorna för facila 795 DKR. Ett nytt, oanvänt fat kostar runt 500 euro. Mer info www.vincenter.dk

Ny chef på Systembolagets inköpsavdelning

Sara Norell Murberger har utsett till ny inköpschef i Systembolaget. Hon är för närvarande direktör och chef för Arvid Nordquists vin- och sprithandel. Under 1995 var hon inköpare på Systembolaget. Innan dess var hon Food & Beverage Manager på Radisson SAS Royal Viking Hotell.

Svenska vingården Håks Gård lanserar sin andra årgång

http://www.bkwine.com/images/olands-sol.jpgPå södra Öland finns vingården Beteby på Håks Gård. Den planterades 2001 och har nu lyckats lansera sin andra årgång på Systembolaget: 2005 Under Ölands Sol, gjort på druvan Leon Millot. Enligt uppgift ”ett mörkt rött vin med frisk fruktighet som passar bra inför den stundande sommaren”. Finns i beställningssortimentet. Mer info: www.haksgard.se

tisdag, juni 05, 2007

19 nya sommelierer

http://www.bkwine.com/images/gustibus-terese-lann.jpgVid examen på sommelierskolan Gustibus härförliden klarade sig samtliga 19 kandidater. Bäst i klassen blev Terese Lann på Café Siesta i Malmö (hoppas de serverar annat än kaffe!). Hon vann därmed en flaska champagne och ett resestipendium till Domaine Albert Mann i Alsace donerat av Jacobsson & Söderström Vinhandel. www.gustibus.se

Svensk bok om whisky vinner internationellt pris – plus flera premierade böcker

Rare Malts, skriven av Ulf Buxrud vann pris som Best Spirtis Book 2006 i tävlingen Gourmand World Cookbook Awards 7 april. Boken är ett omfattande verk med fakta om whisky. Se vår recension här. Ytterligare ett pris - Best Wine Book - gick till Vinets Magi, med text av Bengt-Göran Kronstam och foto av Claes Löfgren och Bengt Lindberg. Läs vår recension här. Mer info: sydsvenskan.se, och cookbookfair.com

Laroche öppnar boutique-hotell i Chablis

Domaine Laroche öppnade sin vinbar och restaurang i Chablis för ett par år sedan och nu (äntligen) är det dags för ett litet lyxigt hotell ovanpå restaurangen. 7 rum (varav 2 sviter) står färdiga att ta emot gäster vilken dag som helst. Alla rummen personligt och lite annorlunda inredda med ett diskret afrikanskt tema som en röd tråd (Laroche har ju en vingård i Sydafrika). Passar utmärkt till en Chablis Grand Cru framför brasan i hotellets sällskapsrum. Domaine Laroche Restaurant & Winebar, 18 rue des Moulins, Chablis, tel 03 86 42 47 30

►► Åk på vinresa med BKWine till Chablis!

Trängsel i vingården – 17.000 plantor per hektar

Château de Tracy har lanserat en ny cuvée som kallas ”Haute Densité”, eller kort och gott HD. Det är 2004 som är första årgången av detta mycket speciella vin från en av de bästa egendomarna i Pouilly Fumé. Vinet kommer från en 1 hektar stor vingård på kimmeridge-jord som har planterats med en täthet av 17 000 plantor per hektar, vilket är oerhört mycket (en normal vingård med hög planteringstäthet ligger på 8-10 000 plantor per hektar). Varför plantera så här tätt? Vinmakaren Laurent Pataille svarar: ”Det ökar konkurrensen mellan vinrankorna och ger vinet mer koncentration i och med att vi inte har mer än 2 klasar per stock.” Ett elegant vin med blommiga aromer, tydliga mineraltoner och en lång fyllig smak (45 euro på plats). Imponerande för ett vin från rankor som bara är några år gamla. chateau-de-tracy.com

►► Åk på vinresa med BKWine till Loire!

Nytt i högerkolumnen:
- Rösta på Briefen
- Prenumerera på Briefen
- Veckans Blogg-nyheter
- Dagliga uppdateringar
- RSS-feed från Briefen
- Sök med Technorati

måndag, juni 04, 2007

Ta med dig eget vin på restaurang!

Ibland tänker man ju att det är ju synd att man inte har råd att dricka något riktigt bra vin på restaurang. När man nu har riktiga godbitar i källaren hemma skulle det ju vara trevligt att kunna dricka upp dem till en god middag – utan att behöva ta hand om disken efteråt. Men försök att ta med en flaska till en restaurang i Sverige och du (eller snarare restaurangen) kan råka riktigt illa ut om tillståndsmyndigheten slår till. I England däremot är det helt möjligt. Man betalar en liten korkavgift och sen tar man med sig sin godbit hemifrån. Den ambitiösa vin-siten Wine-Pages har nu gjort en lista med rekommendationer på restauranger där man kan ta med sig sitt eget vin, inklusive några i USA. Här hittar du listan på BYO-restauranger (Bring Your Own): wine-pages.com. Synd, som sagt, att det inte går i Sverige.

fredag, juni 01, 2007

Soave – kombinera med skandinavisk mat

Under Vinitaly lanserade “Konsortiet” i Soave ett informationsmaterial kallat "Scandinavian cuisine and Soave Wines" skrivet av Magnus Saccone. Broschyren är skriven på engelska med översättning till italienska och använder recept från renommerade skandinaviska krogar i kombination med Soave viner. För beställning av broschyrer skicka en e-mail till press [snabela] ilsoave.com

►► Åk på vinresa med BKWine till Italien!

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!