BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


tisdag, september 26, 2006

Bokrecension: The Ultimate Austrian Wine Guide

The Ultimate Austrian Wine Guide
By Peter Moser
Falstaff Publications, €19.90
Större delen av boken tas upp av profiler på österrikiska vinprodu-center. Det blir nästan en katalog över vinvärlden i Österrike. Varje vingård beskrivs ingående och vinerna poängsätts. Men det finns också för varje distrikt en beskrivning av området och ett inledande kapitel med information om Österrike som vinland. Många bra kartor också. Gör med andra ord skäl för namnet. www.falstaff.at

Klicka här för mer bokrecensioner på siten www.bkwine.com. Där kan du också köpa böckerna från internetbokhandlare.

Bokrecension: The Journal of Wine Economics (JWE)

The Journal of Wine Economics (JWE)
American Association of Wine Economists
Det här är ingen bok utan en vetenskaplig publikation – ungefär som Harvard Business Review eller andra vetenskapliga “tidningar”. Den ges ut av den nyskapade organisationen American Association of Wine Economists (AAWE). I första numret finns artiklar om t.ex. hur man kan tolka resultatet av vinprovningar, vad som är avgörande för priset på ett vin (sensorisk eller objektiv analys), och en analys av priset på primörviner och dess betydelse för vinet och konsumenten. Mycket vetenskapligt med andra ord men en hel del matnyttigt för den specialintresserade. www.wine-economics.org

Klicka här för mer bokrecensioner på siten www.bkwine.com. Där kan du också köpa böckerna från internetbokhandlare.

måndag, september 25, 2006

Lägre skatt minskar konsumtionen

I ett annat meddelande från SVL läser vi om att ”sänkt skatt sänkte konsumtionen”. SVL skriver i sitt pressmeddelande vidare: ” När Danmark sänkte spritskatten rejält för att minska gränshandeln med sprit minskade också den totala alkoholkonsumtionen. Det blev en omfördelning i och med att öl och vin minskade medan sprit ökade. Detta framgår av en studie som Handelns Utredningsinstitut gjort för SVL. Studien ger inte belägg för uppfattningen att en skattesänkning skulle öka alkoholkonsumtionen totalt.” Här är pressmeddelandet. Och här hittar du hela utredningen från Handelns Utredningsinstitut.

fredag, september 22, 2006

Sprit- och Vinleverantörsföreningen argumenterar

Sprit- och Vinleverantörsföreningen (SVL) har länge levat ett ganska undanskymt liv men verkar på senare tid ha blivet mer sugen på att synas utåt. Man har t.ex. börjat med en kampanj riktad till politiker. Så har skriver man: ”Vi vill göra Dig [som politiker] uppmärksam på att det just nu strömmar in väldiga mängder alkohol till Sverige från utlandet. Situationen har gått så långt att två av tre flaskor sprit, respektive fyra av tio burkar öl som dricks i Sverige kommer från andra inköpskanaler än Systembolaget. För att återta kontrollen över försäljningen i Sverige krävs omedelbar handling. En tydlig och helt nödvändig åtgärd menar vi på SVL är att snarast sänka alkoholskatten på sprit med minst 40 %”. Det är ju bra (men det är ju förstås så att denna införsel av sprit och öl innebär intäktsförlust för SVLs medlemmar...). Läs mer på SVLs sida ”För Politiker”. På siten hittar man också en del andra saftiga rubriker: ”Modell som krackelerar” (dvs svenska skatte- och monopolmodellen), ”Spritkrisen fortsätter”, Alkoholen kostar inte 165 miljarder” mm. Läs mer på deras site: www.spritochvinleverantorsforeningen.se

Vinunic startar vinklubb

Vinunic har dragit igång en ”vinklubb”. Man erbjuder medlemmarna ett ”exklusivt” medlemsbrev, en vintidning, och ett speciellt urval viner. Man arrangerar även vinprovningar på restauranger och säljer glas till specialpris. www.vinunic.com

torsdag, september 21, 2006

Tryffelsvinet erbjuder andraviner

050302-172-7206En annan nischaktör är Tryffelsvinet. De försöker leta upp små men mycket kvalitetsmedvetna odlare och säljer sedan vinerna i lagom blandade ”paket” via Systembolaget. Nyligen har de haft erbjudande om t.ex. några av de stora slottens ”andraviner”: Le Petit Mouton, Le Petiti Cheval, Pavillon Rouge och Bahans Haut Brion. Det är inge stora partier viner så de kan ta slut ganska fort. Mer information finns på deras site: www.tryffelsvinet.se

Vinfynd i restpartier

Vinfynda.se är en ny site som säger sig leta upp restpartier hos importörer och andra små volymer av särskilt prisvärda viner. ”Det är vår viktigaste målsättning att enbart marknadsföra viner av god kvalitet”, låter väl bra... Mark Majzner heter grundaren som även ligger bakom Antipodes Premium Wines. Hur går det till? De aktuella ”fynden” finns på Vinfyndas site. Där finns också varunumren. Sedan behöver du bara beställa de varunummer du vill ha från närmaste Systembolag så kan du hämta vinet några dagar senare. Mer info: www.vinfynda.se

Nytt sätt att handla vin från Italien

Björn Lindell heter en sommelier och entreprenör i Malmö. Nära till Danmark har han möjligheter som längre norrut boende inte har. Han har startat försäljning av italienska viner via en verksamhet i Danmark. Han ett halvdussin noga utvalda italienska viner: Amarone, Soave, Valpolicella, Morellino di Scansano... Hur det fungerar? Du beställer vinerna vi hans site (danskregistrerad) och får sedan hämta dem i en vinbutik i Köpenhamn. Mer info på www.smakerselekt.dk.

Missa inte vinresan till Italien. Mer info här. Boka nu!

onsdag, september 20, 2006

Testa dina alkoholvanor

050408-186-8633En ny site skapad av Sprit- och Vinleverantörsföreningen verkar vilja sprida lite diverse information om drickande (det är inte helt lätt att få en klar bild vare sig av vem som står bakom siten eller vad syftet är). Där kan du t.ex. testa dina alkoholvanor. När vi gjorde testet fick vi veta att ”39% av allt vi dricker ligger inom mörkertalet” – låter kusligt eller hur? – och att 68% av den sprit vi dricker inte köpts på Systembolaget. Fascinerande. Och när vi klickade på fliken ”Trafik” och tänkte att nu ska vi få veta om alkohol och bilkörning, ja då fick vi upp en bild med ett ungt par som tumlar om i sängen och texten ”ett gott omdöme ökar förmågan”... Trafik? Med andra ord – en festlig site om man inte tar pekpinnarna på för mycket allvar, och överser med byråkratisvenskan, men klart i behov av en översyn i marknadsinriktning och användarvänlighet. www.drinkwise.se

| Kom på vinresa | Saker med vinbilder | Var är du? |
| Wine news on your site | Subscribe to updates | Vårt Nyhetsbrev |

Hela Havet Stormar inom svensk vin- och gastronomipress?

I World of Wine läser vi att supertrendiga tidningen Gourmet har sålts och tagits över av Plaza Publishing. Man byter även chefredaktör och Per Styregård tar över efter Jan Nilsson. Per Styregård jobbade tidigare med tidningen Vin- & Barjournalen (och med Spumante). Vin- & Barjournalen har just köpts upp av Aperitif Förlag (som även ger ut branschtidningen Aperitif). Vin- & Barjournalen kommer också att få ny chefredaktör eftersom Eriq Agelii, hittillsvarande chefredaktör, lämnar tidningen för ett annat uppdrag. (Vin- & Barjournalen köptes för övrigt för runt ett år sedan (om vi minns rätt) av reklambyrån Appelberg. Säljare var Vin & Sprit som under många år haft den som reklamtidning, under namnet Vin- & Spritjournalen (liksom Granquists Vinfo, Arvid Nordquists Smak och Philipson & Söderbergs PS Magazine) producerad just av Appelberg.) Detta följer andra händelser i branschen för något år sedan: Bonnier köpte Allt om Vin och slog ihop den med sin egen vintidning Allt om Vin och Mat. Sedan slog man ihop dem och döpte resultatet till Allt om Vin. Strax därefter sålde man den ”nya” fusionerade Allt om Vin till Håkan Larsson (tidigare chefredaktör på Allt om Mat) och Bengt-Göran Kronstam (tidigare chefredaktör på Allt om Mat och Vin). Samtidigt började Åke Jacobsson, som startade den ursprungliga Allt om Vin (innan den såldes till Bonnier) en ny vintidning kallad Världens Viner (parallellt med hans andra tidning Allt om Whisky). Dessutom lever Dina Viner sitt stilla liv vidare och Anders Enquists Livets Goda blir bara tjockare och tjockare... För att inte räkna alla mattidningar... Så nu vet du allt om svensk vinpress! Ursäkter om vi glömt ta med någon.

Ny dansk vinmakare

Lars Gregersen och Ole Andreasen, grundare av den danska vinimportfirman Lago Import har slagits sig på att göra vin och inte bara importera. De sällar sig till den ganska stora skara av danskar i Bordeaux som gett sig in i branschen. De har hyrt in sig på lite vinmark på Château Suau. Läser vi i Vinavisen Här är är deras danska firma: www.lago.dk

Lycka till och välkomna på nästa BKWine Scandinavian Wine Fair!

Internetbutiker leder till tonårsfylleri. Eller?

En dom i USAs Högsta Domstolen förra året innebar att det blev lättare att sälja vin på internet. Många ”traditionella” handlare menade på att det skulle leda till att många fler tonåringar fick tillgång till vin och ville därför att förändringen inte skulle ske. En studie av Teenage Research Unlimited i Illinois beskriver situationen annorlunda. Mycket få tonåringar har kastat sig över sina datorer för att få vin hem till dörren. Ironiskt nog var studien beställd av Wine & Spirits Wholesalers of America som var emot beslutet. Tom Riley, talesman för Vita Husets Office of National Drug Control Policy säger att internetförsäljning till ungdomar inte är ett stort problem, men varnar att situationen kan förändras. Enligt rapporter i USA Today and TechDirt.com

tisdag, september 19, 2006

Bordeauxskörden har startat

img032.jpgFörst ut var Château Carbonnieux som började skörda sitt vita vin (Sauvignon Blanc) redan 28 augusti. Preliminära rapporter låter i stort sett positiva även om vädret i slutet av augusti inte varit särskilt bra.

Missa inte nästa års vinresa till Bordeaux. Mer info här. Boka nu!

| Kom på vinresa | Saker med vinbilder | Var är du? |
| Wine news on your site | Subscribe to updates | Vårt Nyhetsbrev |

Vinodling sprider sig runt USA

Man odlar faktiskt vin i alla stater utom en (inget pris för den som gissar rätt på vilken stat som inte odlar vin!). Här är några exempel:

Högteknologi i vingården

040717-5-k7-12-0025En del Kaliforniska vingårdar blir mer och mer avancerade när det gäller att använda teknik i vinproduktionen. Kanske har det att göra med att f.d. Silicon Valley-entreprenörer investerar sina miljoner i en vingård och inte kan lämna tekniken bakom sig. Några exempel: flödessensorer för saven i vinrankorna, kopplat till bevattningssystem, laboratoriemaskin, kallad titrator (kostnad $15000) för kemisk analys, fuktsensorer i marken, och mycket annat. Läs mer på CNNMoney.com

Denna månads oundgängliga vinpryl… Vino Cacao, chokladvin

Det är alltså ett vin gjort med chokladsmak, en dryck av en bas av vin som sedan smaksatts med choklad. Den rekommenderas till exempel som aperitif eller som ingrediens i såser, eller vid ”societetesfester”. Det verkar vara ett seriöst initiativ, men vi har inte smakat det. Mer info: Vino Cacao

måndag, september 18, 2006

Robert Parker byter skepnad

Kanske en lite kryptisk rubrik? Man tror nog lätt att den amerikanske vinkritikern Robert Parkers kommentarer kommer från just Robert Parker. Det är nog inte alla som vet att Parker har ett antal personer som skriver åt honom också: Pierre-Antoine Rovani skriver om bl.a. många delar av Frankrike, Daniel Thomases skriver om Italien och David Schildknecht skriver om Tyskland och Österrike i Parkers Wine Advocat och hans böcker. Men nu stundar ändring. Rovani (som har arbetat med Parker länge) lämnar firman och även Thomases slutar. Schildknecht blir dock vara kvar. Senaste nytt är att Schildknecht tar över mycket av Frankrike från Rovani. Parker har sedan anställt två nya provare: Antonio Galloni som ska bevaka Italien, och Jay Miller som kommer att prova en stor dela av världen utanför Europa plus Portugal. Läs mer på t.ex. The Wine Enthusiast och på Decanter.com

Ny spansk vinklassifikation

Spanska myndigheter har beslutat att införa en ny appellation: Vinos de la Tierra de los Viñedos de España (på svenska motsvarande lantvin från spanska vingårdar). Förslaget är att det ska vara en kategori av enklare vin under det som idag kallas DO (Denominacion de Origen). Läs mer på Spanskaviner.com

| Kom på vinresa | Saker med vinbilder | Var är du? |
| Wine news on your site | Subscribe to updates | Vårt Nyhetsbrev |

Nya Zeelands vinproduktion ökar

Nya Zeeländska myndigheter räknar med att vinproduktionen kommer att öka med 20% i år och fortsätta att stiga med 10% per år fram till 2010. Trots det är Nya Zeeland mindre drabbad av den internationella vinkrisen än t.ex. Australien. 2006 skördade man 185 000 ton. 55% av produktionen går på export. Man räknar med att exportera för $1 miljard 2010. Mest populär är förstås Sauvignon Blanc och Pinot Noir har övertagit andraplatsen från Chardonnay. Mer info: theage.com.au

Kurdisk vingård återuppstår

Fram till 1987 fanns det faktiskt vinodlingar i provinsen Dohuk i norra Irak, men då förstördes allt av kriget. Nu har en av vingårdarna återuppstått. , Mohammed Saleem heter den enträgne vinbonden som återplanterat sin mark i den kurdiska byn Beri Bahar. Läs mer i Middle East Online

Len Evans, australiensisk vinlegend, avliden

Len Evans var en av Australiens mest kända vinpersonligheter. Han skrev flera böcker och bidrog mycket till att föra australiensiska vinnäringen framåt. Han avled i augusti i en ålder av 75 år.

onsdag, september 13, 2006

Kalifornisk vinproduktion, lite statistik

Kalifornien står för 95% av den amerikanska vinproduktionen. Här är de huvudsakliga regionerna:
  • Sonoma 20 000 ha
  • Napa Valley, 18 600 ha
  • Monterrey 18 300 ha
  • Central Coast 9 900 ha
  • Mendocino County 6 300 ha
  • Lake County 2 300 ha
  • Sierra Foothills 2 300 ha
  • San Francisco Bay 1 600 ha
  • Southern California 1 400 ha

En världsomsegling i vingårdarna

The WineWorldTour skapades av två unga vinentusiaster i Bordeaux: De har rest jorden runt och besökt nästan 200 vingårdar i 17 länder. De har skapat en site som berättar om deras odyssé (kräver lite navigering runt siten för att hitta informationen) och de håller på att skriva en bok om äventyret. Läs mer om äventyret på siten: www.wineworldtour.com. du kan även läsa några texter av dem på BKWines gästskribentsida.

tisdag, september 12, 2006

Industrimagnaten François Pinault köper Bourgogne-vingård

040422-2-CRW_0348_RJDomaine Engel i Vosne-Romanée, en sex hektar stor vinegendom med några av de stora namnen i Bourgogne (Clos Vougeot, Echezeaux, Grands Echezeaux, Vosne-Romanée...) har köpts av den superrike franske industrimannen François Pinault. Pinault äger redan en vingård i Bordeaux: Château Latour. Vitisphere.com

→ Missa inte höstens vinresa till Bourgogne. Mer info här. Boka nu!

Randall Grahm på Bonny Doon säljer Big House Red och Cardinal Zin

Randall Grahm, kultvinmakare på Bonny Doon Vineyards i Santa Cruz, Kalifornien, har sålt två av sina populäraste viner till The Wine Group LLC: Big House Red och Cardinal Zin. Andra av hans viner kommer dock att fortsatta att produceras av Bonny Doon, t.ex. den kända Le Cigar Volant, hans chateauneuf-kopia. WineBusiness.com och LATimes.com

Global uppvärmning leder till ökade markpriser i Tyskland

Det är i alla fall tesen som två amerikanska vetenskapsmän lägger fram i en studie: Orley Ashenfelter och Karl Storchman: Using a Hedonic Model of Solar Radiation to Assess the Economic Effect of Climate Change: The Case of Mosel Valley Vineyards). Varmare klimat leder till förändringar i solbestrålningen och därmed den hedonistiska upplevelsen av vinet och leder till ökade landpriser. Med andra ord, med varmare väder blir tyska viner godare. En vetenskaplig rapport som du kan läsa i sin helhet här Orkar du inte läsa hela rapporten kan du istället läsa en artikel i affärstidningen Forbes

måndag, september 11, 2006

Vininvesteringar i Argentina på nedgång

Exporten ökar men nyinvesteringar i vingårdar minskar i Argentina. En av orsakerna är de stigande markpriserna. En hektar oplanterad vingårdsmark kostar runt 15 000 dollar och är hektaren redan i produktion ligger priset mellan 20 000 och 35 000 dollar. En kalkyl ger då att med ett druvpris på 1.2-1.5 dollar/kg tar det runt 30 år att betala av sin investering (fast på den bästa marken kanske man får bättre pris på druvorna). Enligt Vitishpere.com

Gastronomisk utbildning på toppnivå

Nu är det dags att ansöka till nästa program på skolan IHEGGAT, dvs Institut des Hautes Etudes du Goût de la Gastronomie et des Arts de la Table (Institutet för högre utbildning inom smak, gastronomi och ”arts de la table”). Det är ett unikt program om gastronomi, vin och restauration som äger rum i Champagne och Paris. Språket är engelska och franska. Läs våra kommentarer i BKWine Brief 34. Mer info om ansökan på www.iheggat.com

Ulriksdals Wärdshus unika vinsamling stulen

050408-185-8502Ulriksdals Wärdshus hade en fantastisk vinsamling med nästan alla 1900-talsårgångar av Mouton-Rothschild, Margaux, Lafite-Rothschild, Haut-Brion, Latour och Yquem. Under sommaruppehållet bröt sig någon in i vinkällaren och stal hela samlingen, värderad till runt 3.5 miljoner kronor. Av omständigheterna att döma ett mycket väl förberett inbrott.

söndag, september 10, 2006

BKWine Tips: Eriks Vinbar, Stockholm

050408-185-8589Eriks Vinbar ligger i gatuplanet under Gondolen, precis vid Slussen. Lokalen är liten, så hit går man för att träffas och för att dricka (eller prova) vin. Vinlistan är lång och man har också tillfälliga viner ibland som inte finns på listan, så det kan vara värt att fråga. Man kan också få lite smått att äta (osttallrik tex). Kunnig personal så fråga gärna om vinet. Bra är också att man kan få små portioner i glaset (5cl) i stället för de jättestora portioner i glasen som man annars ofta får på restauranger i Stockholm

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Beluga, Stockholm

050408-187-8748Låt dig inte avskräckas av namnet! Visst serverar man kaviar, men mycket annat också. Vare sig menyn eller vinlistan är alltför omfattande. Istället satsar man på ett mindre antal rätter och viner, men väl valda. Speciellt intressant eftersom varje rätt har ett eget, speciellt utvalt vinförslag – och alla viner serveras på glas. Man kan alltså lätt komponera en måltid med olika viner till varje rätt. En mycket liten, (mycket) diskret inredd lokal. De två kompanjonerna delar på arbetet: den ene är i matsalen och den andre i köket.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Terreno Vinbar, Stockholm

050408-188-8877En ganska ny vinbar och restaurang. Terreno är en vingård i Italien som ägs av svenskar. Vinbaren har ett ganska originellt koncept: Först köper du ett ”vinkort”. Sedan använder du kortet i ”vinportionsautomater”. Ett tryck på automaten ger en lagom provningsportion på 4 centiliter. På så sätt kan man lätt göra sig en vinprovning med ett antal olika viner. Man har runt 20 viner att prova, däribland de från den egna egendomen i Italien (som vi tyvärr inte provat). Till provningen kan man också äta enklare rätter med italiensk inspiration. Ett nytt, originellt och mycket trevligt koncept även om vinurvalet (liksom maten) är lite begränsat.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

torsdag, september 07, 2006

Tala om för oss var du är!

Ja just det. Det vore roligt att veta var ni finns alla Briefen-läsare! Vi har gjort en ”Frappr”-karta där du kan sätta en kartnål där du är. Anonymt eller inte – som man vill. Sätt din nål på Briefen-kartan! Det vore kul att veta var ni finns!
www.frappr.com/bkwineblog

BKWine Tips: Bodega Pisano, Progreso, Uruguay

ah18-231-3103Litet land i Sydamerika, med små familjevingårdar och klimat som liknar det i Bordeaux. Här finns flera intressanta producenter och en av dem är familjen Pisano, som består av idel charmerande herrar. Det är idag tre bröder Pisano som sköter ruljansen: Daniel står för försäljning, marknadsföring, export, Gustavo är vinmakaren och Eduardo ansvarar för arbetet ute på vinfältet. Sammanlagt har de 8 söner och alla vill bli vinodlare! Farfar Pisano, som grundade egendomen 1914, kom från Ligurien i Italien och hans fru kom från Baskien, en ganska vanlig familjebakgrund i de uruguanska vindistrikten. Prova deras Río de los Pájaros Reserve Tannat Merlot 2005 (nr 12186) som finns på Systembolaget.

Du hittar mer bilder i vårt bildgalleri.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Domaine Yves Cuilleron, Condrieu, Rhone

När Yves Cuilleron gjorde sin första årgång 1987 var det inte många som hade hört talas om vare sig Condrieu eller Viognier. ”Jag tillhörde de unga som var med om att återskapa norra Rhône-dalen som vindistrikt”, berättar han. Yves är idag en av de stora stjärnorna i Condrieu. Hela hans sortiment av viner håller mycket hög klass, från en aromatisk Viognier Vin de Pays för runt 11 euro till hans olika Condrieu (runt 30 euro).

Du hittar mer bilder i vårt bildgalleri.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.


→ Missa inte höstens vinresa till Rhone. Mer info här. Boka nu!

onsdag, september 06, 2006

Bokrecensioner: Spanien, Toskana

Northern Spain - How to find great wines off the beaten track
Susie Barrie, text; Tory McTernan, foto

Mitchell Beazley Tuscany - How to find great wines off the beaten track
Monty Waldin, text; Tory McTernan, foto

Mitchell Beazley “Discovering Wine Country”-serien från Mitchell Beazley har just utökats med två böcker, en om norra Spanien, vilket inkluderar Katalonien, Rioja, Galicien och Navarra, och en om Toscana.

Böckernas upplägg är identiskt. Författarna beskriver ganska kortfattat de olika regionerna och dess viner och rekommenderar vinodlare, restauranger, hotell och sevärdheter. Detta gör böckerna till idealiska resehandböcker, vilket också det praktiska formatet talar för. Perfekta böcker när man vill börja vinresan redan hemma i soffan. Att dessutom få lite tips hur man ska gå tillväga när man besöker vinproducenter i respektive distrikt är också bra (ha skjorta, inte t-shirt, när ni besöker odlare i Toscana, försök inte besöka någon under lunchtimmarna i Spanien, boka alltid besök i förväg osv.). Hyfsat bra kartor med föreslagna resrutter.

Missa inte höstens vinresa till Italien. Mer info här. Boka nu!

Klicka här för mer bokrecensioner på siten www.bkwine.com. Där kan du också köpa böckerna från internetbokhandlare.

Ekologiska viner allt populärare i Sverige

Försäljningen av ekologiska viner ökade med 56% under 2005. Samma tendens har fortsatt under 2006. Det är dock fortfarande en försvinnande liten del av försäljningen totalt: endast 0,5% är ekologiska. ”Anledningen till det ökade intresset för ekologiska varor tror vi beror på att vårt utbud och vår kvalitet samt prisbild har blivit bättre. Dessutom märker vi de ekologiska varorna tydligare i butikerna”, säger Sara Engstrand, kategoriansvarig för rött vin på Systembolaget. ”Tillgången är fortfarande ett problem. Det är svårt att få tag på bra kvalitet i så stora volymer som en lansering i vårt sortiment kräver, men det börjar lossna.” Med andra ord, den svenska modellen och monopolet gör tyvärr att vi i Sverige går miste om många bra och intressanta viner, vilka produceras i mer begränsade kvantiteter.

Väljer du hellre ett ekologiskt vin? Rösta i vår omröstning på BKWine Vinforum (och se resultatet).

Médoc- och Bordeaux-statistik

050529-208-mrg2(Från In Vino Veritas) Totala arealen i Bordeaux: 122.000 ha. Médoc: 16.000 ha (dvs 14% av totalen). Médoc-appellationer, i % av Médocs totalproduktion (volym):
  • Médoc 34%
  • Haut-Médoc 28%
  • Margaux 9%
  • Saint Estephe 8%
  • Pauillac 7%
  • Saint Julien 6%
  • Moulis 4%
  • Listrac 4%

Ch d’Alesme Becker sålt till Labégorce

Hubert Perrodo har just köp Margaux-slottet Château Marquis d’Alesme Becker för €25-30 miljoner. Perrodo äger redan Ch Labégorce och Ch Labégorce-Zédé. Köpet omfattar allt utom själva slottsbyggnaden som behålls av familjen Zuger som ägt slottet sedan 50-talet. Enligt uppgift i Decanter.com

Tysk export går framåt: +11%

Exporten av vin från Tyskland ökade med 11% i värde och 4% i volym under 12-måndersperioden fram t.o.m. april. Det är Riesling-druvans populäritet som bidrar till framgångarna. Framför allt har exporten ökat till USA, men England är den största exportmarknaden. Läs mer journee-vinicole.com

Vin, affärer och marknadsföring

040305-1-k467-0009Det verkar vara trendigt att kombinera vin och ekonomi och att organisera konferenser om vin. Tidigare i år skapades American Association of Wine Economists, som även publicerar en tidning i stil med Harvard Business Review, The Journal of Wine Economics. För lite sedan avhölls den tredje internationella Wine Business & Marketing Conference i Montpellier. Båda dessa är mycket vetenskapligt inriktade med deltagande framför allt av forskare. Fokus är förvisso vetenskapligt men det finns mycket matnyttigt både om provning och provningsteknik men också om konsumentbeteenden, marknadsföring och annat. Mer ”populärvetenskapligt” är följande två: Varje januari organiserar Skalli & Rein (en fransk konsultfirma) en konferens kallad WineEvolution om hur man säljer vin på olika marknader runt om i världen. En annan konferensorganisatör är William Reed som 6 september organiserar The International Wine Conference 2006 som är lite mer inriktad på England men som också handlar om försäljning och marknadsföring. Vi följer gärna detta specialområde i detalj i fortsättning så om du har någon information som rör sådana saker så hör gärna av dig.

Ny organisation för Languedoc-Roussillon-viner

Samarbetet mellan de olika regionerna i södra Frankrike ökar. Detta beror förstås delvis på att konkurrensen hårdnar internationellt och att man då tycker att det är bättre att samarbeta. Nu har Inter Sud de France bildats genom fusionen av CIVL (Languedoc), CIVR (Roussillon), Inter’Oc och Anivit. Organisationen representerar en produktion på 15 miljoner hektoliter, dvs lika mycket som t.ex. Argentina.

Gutevin säljs i Visby - i strid mot Systembolagets policy

CRW_4184I nyhetsbrevet World of Wine News laser vi om nya äventyr på Systembolaget och för Gutevin. På Systemet i Visby har man haft Gutevins samtliga produkter i lager. Man har, enligt uppgift, gjort bedömningen att det är så många kunder (turister?) som kommer och frågar efter Gutevins viner och spritsorter att det lokala Bolaget bestämde sig för att ta hem produkterna för att kunna sälja dem till besökande kunder. Problemet är dock att Gutevins produkter är listade i beställningssortimentet, och ett Systembolag endast får ta hem sådana produkter på beställning. Det är mot Systembolagets regler att en butik själv väljer att lagerföra beställningsprodukter. Man kan ju tänka sig bakgrunden: Är du på semester på Gotland så visst vore det kul att pröva lite lokalt vin och grappa. Men skulle du göra dig besväret att beställa det? Gå till but iken och göra din beställning. Betala en deposition. Gå till butiken en vecka senare och hämta ut det beställda.... Kanske inte vad man tänker sig på semestern. Därför (förmodare vi) bestämde sig det lokala systemet att lagerföra varorna. Stina Thorgerzon, kategorichef på Systembolagets huvudkontor säger till World of Wine News: ”Nej, detta kände vi inte till. Vi har brustit i kontroll. Vår policy är att inga beställningsvaror ska få lagerföras”. Thorgerzon fortsätter: ”Om hanteringen av beställningsvaror blir ohanterbar kan vi göra undantag, men då är det ett beslut som tas av kategorichefen [dvs Thorgerzon, reds anm]. Inte av en enskild butikschef.” Tänk om vi inte hade ett monopol. Då kunde faktiskt den lokala butiken avgöra vad de lokala konsumenterna vill köpa, kanske Göran Amnegård på Blaxta kunde få sina isviner sålda i Flen och Murat Sofrakis sina skånska viner sålda i butikerna i Skåne...

Vad tycker du? Kommentera i Monopolbloggen.

Barrique II (?) – ny vinbar i Göteborg

http://www.bkwine.com/images/barrique-vinbar.jpgVinbaren Barrique i Göteborg har funnits något år nu och tydligen går det ganska bra. Nu öppnar nämligen samma ägare (Thomas Norman & Rolf Olofsson) en till vinbar i Göteborg på Lorensbergsgatan 8 (fd. Restaurang Popcorn, tel 031 20 86 90). Öppningen är planerad till augusti eller september. Profilen blir mer vin, lättare mat, pinxos, tapas, husmanskost, varierande vintema, vinskåp m.m. www.barrique.nu

Domaine presenterar nytt prestigevin från Ch de Saint Cosme

050302-173-7370Importören Domaine lanserade i juli Château de Saint Cosmes prestigecuvée Valbelle (AC Gigondas). Det är gjort på extra gamla grenache-stockar, en del mer än 100 år gamla, blandat med lite syrah. Du hittar bilder från domänen i vårt bildgalleri.

→ Missa inte höstens vinresa till Rhone. Mer info här. Boka nu!

Korkstatistik

ah28-254-544117 miljarder buteljer vin säljs det varje år. Hur man försluter dem varierar mycket:
  • Frankrike: 90% har naturkork, 9% plastkork, 1% kapsyl.
  • Schweiz: 80% av flaskorna har skruvkapsyl.
  • Australien: 30% har syntetisk kork (plastkork).
  • USA: 75% har naturkork, 17% plastkork, 8% skruvkork eller annan kapsyl.
Priset på en kork: Naturkork: 2 cent - 1 euro per kork. Plastkork: 1,7-8 cent. Aluminiumkapsyl: 2-8 cent. Källa vitisphere.com & Catherine Pivot, Université de Lyon. Systembolaget för inte statistik över olika förslutningar så vi har inte kunna få någon uppgift över hur det ser ut i Sverige. vitisphere.com

→ Missa inte höstens vinresa till Portugal. Mer info här. Boka nu!

Johan Magnusson lämnar Grappe – ytterligare en epok i graven?

Johan Magnusson har sedan 1994 varit den som drivit Vinkällare Grappe till idag en institution i vinsverige. Johan blev även delägare i vinimportfirman, som är en del av verksamheten, då den grundades 2001. Nu lämnar Johan både vinkällaren och vinimportverksamheten och båda företagen ägs därmed helt av Carl Jan Granqvist. Johan kommer i stället att helt ägna sig åt sin egna firma Wineprofiler AB (www.wineprofiler.com) som sysslar huvudsakligen med vinvärdering (t.ex. för Systembolagets auktioner) och personlig vinrådgivning. Lycka till. Grappes vinimportverksamhet kommer istället att skötas av Magnus Landsman medan vinkällaren fortsätter att drivas av den personal som redan tidigare var ansvarig för verksamheten.

Vin Tinto försvinner – en epok (?) går i graven

http://www.bkwine.com/images/vino-tinto.jpgEfter 64 år kommer Systembolaget att sluta sälja Vino Tinto. Vino Tinto lanserades faktiskt under andra världskriget, 1942, och kostade då 4,50kr. Etiketten, formgiven av Anders Beckman, har varit densamma under större delen av tiden. Som mest sålde man 1,7 miljoner liter, 1955, jämfört med den totala försäljningen av 7,7M liter, hela 22%!. (2005 sålde Systembolaget 155 miljoner liter vin; det mest sålda vinet var Gloden Gate California White med 3,7M l, motsvarande 2,4% av totalen.) De sista flaskorna kommer att lämna Systembutikerna i augusti. Man lägger ner märket efter flera år av vikande försäljning. Kanske lite märkligt eftersom, enligt Vin & Sprit själva (V&S är leverantören av vinet) det är Sveriges mest kända vin.

→ Missa inte höstens vinresa till Portugal. Mer info här. Boka nu!

Premiär för skånskt vin

040207-ler-0027Murat Sofrakis, skånsk vinodlare på Kullabygdens Vingård, berättar att 1 juli släpps de första vinerna som är tillverkade på druvor, odlade i Skåne. Det är Kullabygdens Vingård som lanserar tre (3) premiärviner, en rosé, ett vitt och ett rött vin. Vinerna kommer till en början att finnas tillgängliga på följande restauranger: Casino Cosmopol – Malmö, Atmosfär – Malmö, Gamla Gatan – Limhamn, Gastro – Helsingborg, Niklas – Helsingborg, Sofieros Slottsrestaurang – Helsingborg, Trivas på Råå – Råå, Dannegårdens Hotell & Restaurang – Trelleborg.

tisdag, september 05, 2006

Sommelier-utbildning i Norge.

ah24-245-4602Ken Canaiolo Engebretsen, ordförande i norska sommelierförbundet, berättar att nästa års norska sommelierutbildning kommer att starta 16 januari. Kursen sträcker sig över två terminer och äger rum i Oslo. Listan med föreläsare på kursen innehåller ett flertal kända namn: Ken Canaiolo, Dan Lyngstad, Andreas Larsson, Björnstierne Antonson, Fritjof Nicolaisen, Jens Beisland, Jon Ekheim, Lasse Solum... Från 1 september kommer det att finnas information på www.vinkelneren.no. Fram tills dess kan man kontakta Ken Canaiolo (kenengebretsen [snabela] yahoo [punkt] no)

Vinmässan för ekologiska viner, Millésime Bio, 15-17 januari 2007

Nästa upplaga av vinmässan inriktad på ekologiska viner, Millésime Bio, kommer att äga rum 15-17 januari 2007. Det är faktiskt 14 årgången! Mässan äger rum i Narbonne i södra Frankrike. Mer info på www.millesime-bio.com

Primörer 2005 - priser i butik. 376 kronor per centiliter...

050408-185-8507Kul (?) att titta lite på vad vi som konsumenter får betala i butik för primörerna, nu när de finns tillgängliga att beställa (för leverans om två år. Några toppnoteringar: Pomerol: Château Lafleur 1200€, Ch Le Pin 1150€; Pauillac: Ch Mouton-Rothschild 480€, Ch Latour 650€, Ch Lafite 480€, Yquem runt 500€. Pris per flaska alltså. Före moms (19.6%) och transport. Att betalas nu och med levereras om två år. Hos Chateauonline.fr. Eller hos Berry Brothers & Rudd i England: Ch Petrus £1750 (2557€ - vilket efter moms blir strax under 400kr per centiliter...), Le Pin £1250 (1826€), Lafleur & Ausone £750 (1095€), Latour £475 (694€), Margaux £475 (694€).

→ Missa inte höstens vinresa till Bordeaux. Mer info här. Boka nu!

måndag, september 04, 2006

EUs Vinproduktion

Litet statistik om EUs vinproduktion hämtat från EUs briefingmaterial om det nya förslaget till vinpolitik: Europa har 40% av världens vinareal och står för 60% av världens vinproduktion, liksom 60% av världens vinkonsumtion. Den genomsnittliga EU produktionen (EU 25) är 178 miljoner hektoliter, till ett värde av €16.1 miljarder.


  • Frankrike producerar mest: 55M hl, dvs 30% av totalen. Räknar man i värde istället står Frankrike för 50% av värdet: €7.7 miljarder.
  • Därefter kommer Italien: 51M hl (28%) eller €4.2 miljarder (26%).
  • Spanien är trea med 43M hl (23%) värt €1.2 miljarder (7.6%).
  • Tyskland producerar endast 10M hl men värdet är i stort sett samma som Spaniens (€1.1 miljarder). Återstår alltså runt 10% av totalen för de resterande 21 länderna:
  • Portugal (7.2M hl/€1 mdr),
  • Ungern (4.5M hl/€181M),
  • Grekland (€3.6 M hl/€46M),
  • Österrike (2.5M hl/€437M),
  • Slovenien (1M hl),
  • Tjeckien (0.5M hl),
  • Slovakien (0.4M hl),
  • Cypern (0.4M hl),
  • Luxemburg (0.14M hl), och
  • Malta (0.07M hl).
EU beräknar att överproduktionen runt 2010 kan komma att nå 27 miljoner hl, dvs 15% av produktionen – om man inte vidtar reformer. EU25 har totalt 3.4 miljoner hektar vingårdar.

Massor med nya vinbilder

ap14-338-3895Vi har gjort en rejäl uppdatering av bildgallerierna på siten. Ett par tusen nya bilder finns nu uppe på siten: Både norra och södra Rhône-dalen, Sydamerika med Argentina och Uruguay, Sverige (!) med stockholmsbilder, Château d’Yquem, Provence mm. Här hittar du alla nya gallerier.

BKWine Tips: Ulriksdals Wärdshus, Stockholm

En verklig klassiker. Klassisk mat, klassisk lokal, klassiskt serverat. Gott och vackert. Också klassiska viner med ett bra urval från Frankrike men också förstås från andra länder. Men det som gör Ulriksdal verkligt unik (i vinsammanhang) är vinkällaren: de har en unik samling av de sex toppslotten i Bordeaux: Margaux, Mouton-Rothschild, Lafite-Rotschild, Haut-Brion, Latour och d’Yquem, med de flesta årgångar sedan början av förra seklet. Be att få ta en titt när du går dit!

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

050408-185-8502050408-185-8527050408-185-8535050408-185-8552

BKWine Tips: Il Fantozzi, Stockholm

Jag kan inte påstå att jag är en specialist på italienska restauranger i Stockholm, men den här ligger bra till för att hamna högt upp på listan. Först måste man dock hitta dit: den ligger på en liten gata, men alldeles intill Skanstull. Det är maken som står för köket och hustrun som är i matsalen. Inredningen är sober, intim och elegant. Maten är utmärkt och vällagad och mycket prisvärd. Vinlistan är ganska ambitiös med mycket information om vinerna. Absolut värd ett besök. Och man har också öppnat en vin- och grappabar i lokalen bredvid där man kan ta ett glas medan man väntar på ett bord.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

→ Missa inte höstens vinresa till Italien. Mer info här. Boka nu!

BKWine Tips: Sturehof, Stockholm

050408-188-8836Får väl idag anses vara en av klassikerna i Stockholm. Inspirerat av Parisbrasserier: ”alltid” öppet och alltid möjligt att äta. Informell stämning och mycket blandad publik. Bra kök med både ganska exklusiva rätter och en del enklare. En intressant och mycket omfattande vinlista med många referenser. Alltid ett tiotal röda och vita viner på glas. Fråga vinkyparen Niklas om råd om du inte vet vad du ska välja. Ett av de bästa vinställena i stan.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

BKWine Tips: Château de Pressac, Saint-Emilion

050527-204-0462Många slott i Saint-Emilion är ganska små och oansenliga och gör knappast skäl för beteckningen slott. Men det gör Château de Pressac, med råge. Slottet ser ut som en riddarborg och härstammar från 1400-talet. Jean-François och Dominique Quenin köpte slottet 1997 och började då ett nytt liv som vinodlare. Slottet omges av sina 30 hektar vinodlingar och vinerna är utmärkta. Kommer slottet inte med i den nya Saint Emilion-klassificeringen som just nu är på gång, så beror det i alla fall inte på kvaliteten utan på att för kort tid förflutit sedan paret Quenin köpte slottet.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

→ Missa inte höstens vinresa till Bordeaux. Mer info här. Boka nu!

söndag, september 03, 2006

BKWine Tips: Domaine Viret, Côtes du Rhône-Villages

am15-310-1031Domaine Viret, Côtes du Rhône-Villages

Philippe Viret och hans far Alain har sedan början av 1990-talet ägnat sig åt något som han kallar cosmoculture, en form av ekologisk och biodynamisk odling där de hämtar inspiration både från Inka- och Mayas-kulturerna och från de gamla egyptierna. Källaren är byggd som en pyramid och gör invändigt verkligen skäl för namnet ”cave cathedral” som Philippe döpt den till. Vinerna har namn som La Cuvée Solstice, Renaissance, Emergence, La Coudée d’Or och Energie och är mycket goda och välgjorda, ofta eleganta och kryddiga med fin frukt och bra struktur. Finns bl a på Lafayette Gourmet på boulevard Haussmann i Paris.

Klicka här för adress och fler rekommendationer.

→ Missa inte höstens vinresa till Rhone. Mer info här. Boka nu!

Hoppas att du har eller har haft trevligt

Hoppas att du har eller har haft trevligt på din semester. Vi själva har haft en hektisk sommar med flera olika projekt som tagit mycket tid.

Mest exotiskt var utan tvivel vinresan som vi gjorde för några veckor sedan till Albanien, Kroatien, Bosnia-Herzegovina och Montenegro. Jo faktiskt, vi var där på vinresa för att besöka ett antal producenter i de fyra länderna. Det är mycket på gång och mycket förändringar på väg. Vår resa kommer att resultera i en del information i Briefen framöver och även i andra publikationer om vinet, gastronomin och andra sevärdheter. Och kanske borde BKWine organisera en vinresa till Albanien och de andra Balkan-länderna. Vad tycker du?

Vi har också varit runt en hel del i Languedoc. Där finns idag massor med spännande producenter. En av dem kunde du läsa om i förra Briefen och fler kommer senare.

Nu när semestern kanske drar mot sitt slut är det förstås dags att tänka på höstens vinresor. Pigga upp hösten med en resa till något vinland. Jag har ju både Frankrike, Italien och Portugal på programmet. Missa inte det helt omgjorda programmet till Provence t.ex., eller Bourgogneresan med några noga utvalda producenter, tunnbinderibesök, och minikurs för att förklara hur detta fantastiska (men komplexa) distrikt fungerar.

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!