BLOGGEN HAR FLYTTAT!

Den här bloggen har flyttat och fått ett nytt hem!

Den finns nu på BKWine Magazine.

Du omdirigeras till den nya sidan om 8 sekunder.

Glöm inte att ändra dina bokmärken och RSS-prenumerationer!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief!

Aktuellt reseprogram och mer info om våra vinresor och matresor finns nu på BKWineVinresor.com!


fredag, mars 31, 2006

Australiskt vin fortsätter att öka

Den australiska vinexporten förväntas fortsätta att öka för att nå nästa $5 miljarder 2010-11. Det är en ökning med $2 miljarder: årets export väntas uppgå till $2.9 miljarder för 749 miljoner liter. Man beräknar dock att priserna kommer att gå ner på grund av en ökad tillgång på vin på den internationella marknaden. Enligt Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics.
www.theadvertiser.news.com.au

--> Vin närmare än Australien. Res med BKWine: Frankrike, Italien, Portugal. Anmäl dig NU! Mer info här. <--

Sören Polonius på Fredsgatan 12 blir svensk mästare i ”sommellerie”

The image “http://www.bkwine.com/images/sommelier_sm_2006_soren_polonius.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.Sören Polonius från Restaurang Fredsgatan 12 i Stockholm tog hem första pris i svenska mästerskapen i ”sommellerie”, den något besynnerliga beteckningen på konsten att presentera och servera vin på restaurang. Sören kommer nu att tävla om den nordiska titeln i höst i Danmark, där han kommer att få sällskap av SM-tvåan Joel Bergström Agerskov. Grattis Sören!

Svenska tullens vinbeslag 2005: 35.000 liter

Vinavisen.dk berättar att under 2005 beslagtog svenska tullen 35.000 liter vin, 39.000 liter sprit och 279.000 liter öl.

Hyra vinkällare i Göteborg

En läsare tipsade oss om ett ställe för dig som behöver en vinkällare för dina dyrgripar i Göteborg. La Cuvée (www.lacuvee.se) hyr ut utrymme för dina viner. Värt att påminna om även om vi skrivit om det tidigare.

torsdag, mars 30, 2006

Vinavtal mellan EU och USA äntligen underskrivet

10 mars signerades avtalet, som varit på gång länge, av Mariann Fischer Boel, EU Jordbrukskommissionär, och Rob Portman, USA handelsföreträdare. Avtalet innebär att EU och USA (i viss utsträckning) ömsesidigt accepterar varandras vinproduktionsregler och namn på vinområden. Tidigare har t.ex. vin från USA behövt särskilt tillstånd för att säljas inom EU eftersom det inte är tillverkat enligt EU-normer och vise-versa. Avtalet innebär också att europeiska appellationer (chablis, burgundy, champagne...) får bättre skydd i USA och motsvarande inom EU. (Existerande ”märkesviner” inom USA kommer dock att få fortsätta att använda sådana namn.) Syftet med avtalet är att underlätta handeln mellan EU och USA. USA exporterade vin för $325 miljoner till EU och EU sålde för $2,6 miljarder till USA förra året.
www.companyannouncements.net
dowjonesnews.com

Interaktiv vingårdskarta

Letar du efter precis var en viss vingård ligger? Då kan du gå till MapMuse och hitta den på en karta – förutsatt att den ligger i USA. Skriv in namnet på vingården så får du upp en karta som visar var den ligger. Här är söksidan för vingårdar, och för vinbutiker. Saknar du något så kan du lägga till det själv.

Sveriges sprit- & vinleverantörer vill behålla monopolet!?

Apropå folkhälsoministerns kommentarer om monopolet (som kom sig av att en representant för dagligvaruhandeln hade uttalat sig om att den kommande EU-domen kommer att vara spiken i kistan för monopolet) så tyckte även verkställande direktören för Sprit- och Vinleverantörsföreningen (SVL), Rickard Swartz till. Enligt www.fri-kopenskap.se sa Swartz till SR Ekot: ”Det är bekvämt med en enda, stor kund som Systembolaget” och de (importörerna) vill inte behöva sälja till massor med olika dagligvarubutiker. Men är det inte lite underligt att en representant för förmodat marknadsinriktade företag förespråkar ett monopol? Och kunden då? Att det vore bättre för konsumenten, spelar inte det någon roll?

Vad tycker du? Kommentera i Monopolbloggen

Folkhälsoministern tror monopolet blir kvar

Morgan Johansson intervjuades nyligen i Sveriges Radio om att det finns svenska livsmedelsbutiker som har börjat förbereda sig för att monopolet kommer att avskaffas. En del butiker har byggt om och börjat planera för hur de ska integrera öl, vin och sprit i sortimentet. Folkhälsoministern avfärdar dem: ” Det är upp till dem om de vill slösa bort sina pengar på att bygga om affärerna. Men vi har inga planer på att sälja öl och vin till affärerna”, enligt SR.se. Folkhälsoministern är övertygad om att EU kommer att övertygas av de svenska argumentet om att monopolet är kritiskt avgörande för folkhälsan.

Vad tycker du? Kommentera i Monopolbloggen

Minskad konsumtion när alkoholskatten sänktes

I Vinavisen.dk läser vi att danskarna dricker inte mer fast det är billigare. Skatten sänktes i Danmark och man kunde ju då befarat att alkoholkonsumtionen skulle stigit (det är ju i alla fall det argument som många svenska monopolförespråkare drar fram). I Danmark har istället konsumtionen sjunkit med 6% över 2004 och 2005, enligt siffror från Europanyt. (Antagligen har nog alkoholkonsumtionen sjunkit mer i Danmark eftersom jag misstänker att siffrorna inkluderar allt som svenskar åker över sundet och köper och bär med sig hem.) Är svenskar så mycket dummare att skatt sänkt till nivåer jämförbara med andra länder skulle leda till att man i Sverige super mycket mer? Kanske tror helt enkelt inte politikerna (och andra monopol-ivrare) att svenskar kan ta ett eget ansvar och använda sitt eget förnuft.

Vad tycker du? Kommentera i Monopolbloggen

Christie’s jubilerar

Auktionshuset Christie’s firar i år sitt 240-årsjubileum och även 40-årsjubileet av sin vinverksamhet. Man kommer att ägna jubileumsåret bl.a. åt att utveckla sin verksamhet i Asien. www.christies.com

onsdag, mars 22, 2006

”Champagne-etapp”?

030926-1-k298-0029Bakom detta lite förvirrande namn döljer sig faktiskt en vinkurs, och inte vilken vinkurs som helst. Kunskapsresan heter ett företag som sysslar med företagsutbildningar och kompetensutveckling – kurser som man kallar ”etapper”. Men så har man blandat in lite nöje också och gjort en ”nöjesetapp”. Så den 28 mars kan man åka på ”kunskapsresa” i en ”Champagneetapp”. I Stockholm. mer info här: http://www.kunskapsresan.se/

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? |
| Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

Sveriges bästa vinskribent ??

Brax On Food (varför inte Brax Om Mat undrar vi?) är en bra svensk matblogg (med lite vin och en hel del humor) http://abrax.blogspot.com/. Kan inte låta bli att citera en nylig kommentar där. Brax berättar om Ulf Sjödin, PR-chef på V&S, som har utsett ”Sveriges bästa vinskribent”. Detta som en kontring till svenska vinskribenters ohejdade vana att utnämna ”Sveriges bästa vinimportör”, ”Sveriges bästa vin”, ”Sveriges bästa kartong”, ”Bästa vinmakaren” mm. Vinnare i Sveriges Bästa Vinskribent är då Expressens Gunilla Hultgren Karell. Vad betyder då ”bästa vinskribent”? Jo, Ulf har tittat på hur de olika vinskribenterna bedömt viner under året och vinnaren blev den som har tyckt mest som genomsnittet av alla vinjournalisternas bedömningar. Så det kanske borde heta Sveriges mest genomsnittlige vinskribent istället, som Brax säger. Å andra sidan är det väl kanske inte så långt från den metoden som ”Sveriges bästa vin” väljs på egentligen – det som alla tycker hyfsat om men kanske ingen har några översvallande (positiva eller negativa) känslor för... Men grattis ändå till Gunilla!

tisdag, mars 21, 2006

Jura – nära, men långt borta. Ny gästskribent

20030615_2_0014Nu finns en artikel av en ny gästskribent på siten www.bkwine.com: ”Jura – nära, men långt borta” av Stefan Thorpenberg. Om ett av Frankrikes mindre kända vinområden, med ovanligt klingande druvnamn, som Savagnin, Ploussard och Trousseau (fast det finns även Chardonnay och Pinot Noir). Viner som kallar Vin Jaune (det gula vinet), Vin de Paille (halmvinet), och till och med Etoile (stjärnan). Intressant. Läs artikeln om Jura här.

Gårdsförsäljning av vin i Sverige...

030720-k911-0027Blev det inte. Det har funnits en motion om att tillåta gårdsförsäljning av vin i Sverige. Det finns ju nu flera som producerar vin i Sverige, t.ex. Gutevin, Blaxta, Salnecke, Knutstorp m.fl. De har ju egentligen bara en möjlig försäljningskanal: Systembolaget, och om Systemet väljer att inte köpa in vinet så står ju producenten där med sitt vin osålt (export är ju inte lätt...). Så vad kan man göra? Förslaget var alltså att tillåta gårdsförsäljning, som förekommer av andra jordbruksprodukter. Men så blev det inte. Riksdagen avslog tyvärr motionen. Läs mer i t.ex. Eskilstuna-Kuriren.

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? |
| Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

”Champagne-etapp”?

030926-1-k298-0029Bakom detta lite förvirrande namn döljer sig faktiskt en vinkurs, och inte vilken vinkurs som helst. Kunskapsresan heter ett företag som sysslar med företagsutbildningar och kompetensutveckling – kurser som man kallar ”etapper”. Men så har man blandat in lite nöje också och gjort en ”nöjesetapp”. Så den 28 mars kan man åka på ”kunskapsresa” i en ”Champagneetapp”. I Stockholm. mer info här: http://www.kunskapsresan.se/

Sveriges bästa vinskribent ??

Brax On Food (varför inte Brax Om Mat undrar vi?) är en bra svensk matblogg (med lite vin och en hel del humor) http://abrax.blogspot.com/. Kan inte låta bli att citera en nylig kommentar där. Brax berättar om Ulf Sjödin, PR-chef på V&S, som har utsett ”Sveriges bästa vinskribent”. Detta som en kontring till svenska vinskribenters ohejdade vana att utnämna ”Sveriges bästa vinimportör”, ”Sveriges bästa vin”, ”Sveriges bästa kartong”, ”Bästa vinmakaren” mm. Vinnare i Sveriges Bästa Vinskribent är då Expressens Gunilla Hultgren Karell. Vad betyder då ”bästa vinskribent”? Jo, Ulf har tittat på hur de olika vinskribenterna bedömt viner under året och vinnaren blev den som har tyckt mest som genomsnittet av alla vinjournalisternas bedömningar. Så det kanske borde heta Sveriges mest genomsnittlige vinskribent istället, som Brax säger. Å andra sidan är det väl kanske inte så långt från den metoden som ”Sveriges bästa vin” väljs på egentligen – det som alla tycker hyfsat om men kanske ingen har några översvallande (positiva eller negativa) känslor för... Men grattis ändå till Gunilla!

måndag, mars 20, 2006

Missa inte vinforum

Det behövs lite mer reklam för BKWine Vinforum verkar det. Det tar alltid tid att få igång ett forum! Men gå gärna dit och läst, tyck till och fråga om vin! Här är de senaste ämnena:
| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? |
| Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

Ny gästskribent på BKWine.com: Phil Leventhal

Phil är egentligen en vetenskapsskribent men med en stor passion för vin. Han har valt att skriva om två helt olika ämnen:
Och då kan jag ju passa på att påminna om mina egenhändigt skrivna artiklar på www.bkwine.com också. Du hittar dem här under rubriken Britts Vinskola.

En virtuell vinmässa – Riksdagsman och alkoholutredare polisanmäler

I metropolen Östra Karup vid Båstad har en entreprenör öppnat en ”nätmässa” för vin och sprit. Det är, om vi förstått det rätt (vi har ännu inte varit där...), en lokal med utställningsmontrar med vin och sprit och med datorer. Ser du något i montrarna du vill köpa så kopplar du upp dig på datorn till den site (se notis ovan) som säljer produkten. Riksdagsman Kent Härstedt (s) (känd bl.a. för att ha gjort utredningen som föreslog sänkt alkoholskatt) polisanmäler mässan eftersom han anser att det är en olaglig konkurrens till Systembolaget. Läser vi i Svenska Dagbladet.

Vad tycker du? Kommentera i Monopolbloggen

söndag, mars 19, 2006

Resor – Hösten

Nu är höstprogrammet klart. Nio (puh!) resor till frestande (hoppas jag) resmål. De flesta till Frankrike, men i år så gör vi också en resa till Toskana i Italien och en till Portugal, och så återkommer ”tryffelresan” just i början på tryffelsäsongen. Om du läser ICA Kuriren (13 mars) kan du förresten läsa om BKWines tryffelresa som genomfördes i november förra året. Det är en stor artikel om tryffel (fast det står tyvärr inte att det var en BKWine resa - men det var det!).

Tänk på att jag också kan specialsy en resa för din vinklubb eller för ditt företag.

Och också på att ett presentkort på en vinresa är en perfekt gåva: 30, 40, 50, 60... eller varför inte t.ex. 37-årspresent; eller pensionspresent, bröllopspresent osv.

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? |
| Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

Hur är det nu med att köpa vin och sprit på internet?

Jo, det är ju förstås förbjudet enligt de svenska myndigheterna (fast inga böter eller annat har dömts ut, konstigt nog), även om det finns varierande domstolsutslag. Och EU-domstolen har skjutit upp sitt yttrande. Under tiden verkar internethandeln frodas. Vi hittade en site som listar ett stort antal ”svenska” vin- och sprithandlare: www.alcohoo.se (charmigt namn, eller hur?). Hela 31 ”butiker” finns listade (Systembolaget inkluderat). Många har häpnadsväckande illustrativa namn: Alcoholum, Billig-Sprit, Vinospritbolaget, Tullfritt, Lightprice, Handlabilligt... En titt på sortimentet är likaså en dyster läsning för den vinintresserade. Mest billig sprit och minst sagt ointressanta viner. Man bara önskar att det blev lite klarhet i den juridiska situationen så att några seriösa vinhandlare ville ge sig in på den svenska marknaden. Ta till exempel en titt på Chateauonline, 1855.com, Berry Brothers med flera så ser ni vad man kan göra med vin på internet om man bara vill!

Skandinaviska Vinmässan blev lyckad!

CRW_425011 februari förenades 32 skandinaviska vin- och spritproducenter med runt 300 vinentusiaster på BKWine Scandinavian Wine Fair i Paris. Ett varierat utbud av både vin och sprit (cognac, armagnac, grappa) fanns att prova. Mässan hade föregåtts av BKWine Scandinavian Wine & Spirit Competition, första gången som skandinaviska producenter kunde tävla mot varandra om medaljer för bästa produkter. Som tur var fick varje skandinaviskt land minst en ”Stor Guldmedalj” var så grannsämjan kvarstår. Läs om mässan och om tävlingen på siten:
http://www.bkwine.com/winefair/winefair-2006.htm

lördag, mars 18, 2006

Resor – Sista-Minuten

Det finns två platser kvar på Vin och Gastronomi i Provence 22-26 mars. Slå till på en sista-minuten tur till Provence just när våren börjar komma.

Även på vårens andra två resor finns det några platser kvar, så passa på att anmäla dig nu!
| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? |
| Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

Vinkällaren – är din större än min?

På skoj har vi också gjort en omröstning om hur många viner som finns i källaren – min, din och andras. Rösta och se resultatet här.

BKWine Tips: L’Ecluse Saint Honoré, Paris

Det finns sex stycken L’Ecluse vinbarer i Paris, och det faktum att det är en kedja kan säkert av vissa uppfattas som negativt – men det är en ambitiös sådan och trevlig att besöka. Positivt är också de generösa öppettiderna. När alla andra vinbarer är stängda, t ex på söndagar, finns det alltid en L’Ecluse öppen. Vad gäller vinsortimentet är man helt och hållet koncentrerad på Bordeaux, och framför allt på röd Bordeaux. Urvalet av vita viner är lite väl tunt. Maten är enkelt tillagad men med fina råvaror vare sig det gäller gåslever, lax eller ost. Till varje maträtt rekommenderas ett vin eller typ av vin. Klicka här för adress och mer rekommendationer.

fredag, mars 17, 2006

Betygsättning av viner

Just nu är det mycket diskussion om betygsättning av viner och om det över huvud taget är någon vits med att sätta poäng. Inte minst Robert Parker får ju förstås en hel del kritik. Själva har vi faktiskt börjat med poäng nyligen, i en skala från 1 till 10. Och på månadens nyheter använder vi ju en 20-poängskala, enligt tradition. Vad tycker du vi borde göra? Och vad använder du själv för system (eller inget alls kanske)? Berätta vad du föredrar att vi gör och vad du gör själv i vinforumet! (Och se omröstningen om vad andra gör.)

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? |
| Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

BKWine Tips: Domaine de la Prose

Domaine de la Prose, Bertrand de Mortillet, Coteaux du Languedoc-St Georges d’Orques

1img008Domaine de la Prose har ett mycket vackert läge på en kulle med utsikt både mot Medelhavet, Pic Saint Loup och Montpellier. Alexandre de Mortillet och hans fru föll pladask för omgivningarna och köpte gården 1989. Idag är det sonen Bertrand, utexaminerad från vinuniversitet i Bordeaux för några år sedan, som är ansvarig vinmakare och med en talang som gör att man anar att man står inför en blivande stjärna i branschen. Och hur kändes det att utbildas i Bordeaux? Bra, tyckte han, där var det ordning på saker och ting - till skillnad från i Languedoc! Mycket bra viner, t ex den vita Cadière Blanc gjord på Vermentino och Grenache Blanc och Grande Cuvée Rouge på 90 % Syrah. Klicka här för adress och fler rekommendationer.

torsdag, mars 16, 2006

BKWine Tips: Domaine Rimbert, Coteaux du Languedoc och Saint-Chinian

Domaine Rimbert, Coteaux du Languedoc och Saint-Chinian

20030615_1_0033Jean-Marie Rimbert är mycket medveten om sin jordmån, som är starkt skifferhaltig och mager och han tycker att den i allra högsta grad påverkar hans viner. Han skapade sin 20 hektar stora egendom av branta, terrasserade sluttningar 1997. Han är mycket förtjust i Carignan, en förträfflig druvsort tycker han, bara vinrankorna inte är för unga. Hans egna 8 hektar Carignan-rankor är över 80 år gamla, det var dessa han fastnade för när han köpte sin egendomen. Han gör en vin de table av 100 % Carignan, Le Chant de Marjolaine. Druvorna plockas mycket mogna och avkastningen är naturligtvis extremt låg vid den åldern. Alkohalhalten kommer upp i hela 14,5 %, utan att vara påträngande även om smaken påminner lite om körsbär inlagda i sprit (ca 8 euro). e Mas au Schiste (ordlek på franska – schiste betyder skiffer) har en intensiv frukt och den specialla garrigue-karaktären av örtkryddor, enbär och mogen frukt. Hans goda, vita Coteaux du Languedoc, gjord på druvan Marsanne är fyllig och nötig med en del fetma. En mycket intressant egendom. Klicka här för adress och mer tips.

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? |
| Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

Tips på amaroneviner?

Har du något tips på bra amaroneviner att lägga ner i källaren? Då kan du hjälpa Anders som har bett om råd i BKWine vinforum. Själva provar vi inte så ofta amarone tyvärr – de är ganska sällsynta i Frankrike.

tisdag, mars 14, 2006

Bokrecensioner - vinböcker

Rhône Renaissance
Remington Norman
Mitchel Beazley

Är man intresserad av mer djupgående läsning om olika distrikt finns många böcker att välja på. T ex Remington Normans bok om Rhône-dalen och dess druvsorter, “Rhône Renaissance”. Författaren har utgått från de druvor som man odlar i Rhône-dalen och behandlar inte bara distrikten i Rhône utan även sådana odlare i södra Frankrike och i andra länder som använder Rhône-druvor. Man kan läsa om t ex Rhône-älskarna Joseph Phelps och Randall Grahm på Bonny Doon i Kalifornien som gör sitt bästa för att bryta Cabernet Sauvignon- och Chardonnay-trenden i USA med sina Syrah-, Grenache- och Viognier-viner. En mycket intressant bok för älskaren av de goda Rhône-vinerna och dess “kopior”.

Några böcker vi ännu inte läst men som vi gärna skulle vilja läsa:

Wine, a Life Uncorked
Hugh Johnson
Weidenfeld & Nicolson
En sorts självbiografi av vinvärldens kanske bästa författare (som bland annat skapade Vinatlasen). En berättelse om hans liv från ett vinöst perspektiv.

Wine Places
Charles O’Rear & David Furer
Mitchell Beazley
Vid Gourmand Cookbook Awards 2005 fick boken Wine Places – The Land, The Wine, The People av David Furer (text) och Charles O’Rear pris som “Best Book on wine Photography” och även “Best Book for Professionals”. Tyvärr har vi inte sett den.

Klicka här för mer bokrecensioner på siten www.bkwine.com. Där kan du också köpa böckerna från internetbokhandlare.

Prylar med vinbilder – BKWines ”butik”

040923-143-4394Du vet väl att du kan köpa ”BKWine-prylar” med vinbilder, t.ex. en anteckningsbok för dina provningsanteckningar (eller annat). Du hittar det i vår ”butik” på CafePress.com: www.cafepress.com/bkwine

Vin i telefonen

Vinbanken.se erbjuder nu vinnyheter i din telefon. Du kan få vintips i en sökbar vindatabas om du har en wap-telefon och du kan även, lite enklare, få vintips på SMS (skicka ”vin” plus artikelnummer och du får tillbaks info). 10 kronor för 30 dagar kostar det för WAP och 3 kronor per tips för SMS. Vi har inte prövat, men om du prövar vore det kul att höra vad du tycker.

Ge dina synpunkter här!
-

söndag, mars 12, 2006

”Mängdrabatt” på alkohol inte tillåtet

040626-118-1811Visste du det? Det ar inte tillåtet att, på restaurang, sätta olika pris på en alkoholhaltig dryck beroende på såld volym. T.ex. måste en ”åtta” kosta dubbelt så mycket som en ”fyra”. Det får alltså inte vara billigare med en åtta än med två fyror. Socialnämnden i Stockholm varnade krogen Cliff Barnes för att sälja vissa (starkare) drinkar för billigt. Ann Hilmersson från socialnämnden säger till Tidningen Restauratören att man lika gärna kunde prövat någon annan krog som exempelvis säljer flaskvin billigare än glasvin. Det är ju inte så goda nyheter för de restauranger som framgångsrikt säljer vin glasvis. Borde kunden nu kanske kräva att centiliterpriset är detsamma vid glasservering som vid flaskservering? Och varför inte dra socialnämndens princip lite längre: borde man inte höja priset på de oerhört populära kartongvinerna så att de inte längre är billigare än motsvarande vin på flaska. Heja storebror!

Två nya druvsorter tillåtna i Vin de Pays d’Oc

Cinsault och Marselan blir tillåtna druvsorter i rött vin med beteckningen Vin de Pays d’Oc. Cinsault var tidigare endast tillåten för rosé. Marselan är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Grenache. Vitisphere.com

Vinkonsumtionen ökar i Norge

Vinmonopolet i Norge beräknar preliminärt att vinförsäljningen under 2005 uppgår till 53.5 miljoner liter. Det är en uppgång med 11 miljoner liter på fem år. Vinimarket.com

Lanson sålt för 123 miljoner euro

030903-3-k841-0030Även försäljningen av Lanson har varit på gång länge. Nu har BCC (Boizel, Chanoine, Champagne) köpt Lanson för 122.7 miljoner euro för en årsproduktion runt 18 miljoner flaskor. I köpet ingår även Besserat de Bellefon, Alfred Rothschild, Massé och Gauthier.

torsdag, mars 09, 2006

Jaboulet i Rhône-dalen sålt till Frey

040514-111-CRW_1130_JFRNu har försäljningen av Jaboulet blivit av. Vi har tidigare berättat att en schweizisk finansman vid namn Frey har varit på gång att köpa firman. Paul Jaboulet Ainé har 120 hektar i norra Rhône och är en av de största och mest kända firmorna där. Köpesumman är inte officiell men ryktet säger att den ligger mellan 70 och 100 miljoner euro.

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? |
| Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

40% billigare att köpa vingård

På två år har priset på vinmark rasat med 40% i Frankrike, enligt en ny studie av Agri France. Det finns två undantag: Champagne, där man kan få betala 1 miljon euro för en hektar och snittpriserna gått upp 50% på fyra år; och Bourgogne Grand Cru (upp till 2,5 M euro/ha) och toppegendomar i Bordeaux. I Languedoc får man istället marken för 10.000 euro/ha...

Även Australien har sin vinsjö

Det finns ett överskott av vin i Australien och detta hotar att driva vinpriserna neråt, skriver bl.a. The Daily Telegraph. Man befarar prisfall med mellan 25% och 30%. Daily Telegraph .... abc.net.au

Ny AVA i Kalifornien

Ramona Valley blir den tredje AVA i södra Kalifornien. Totalt omfattar Ramona Valley endast 24 ha och 20 vingårdar. Det finns totalt 162 AVA i USA varav 94 är i Kalifornien, men bara tre i södra delen av delstaten.

tisdag, mars 07, 2006

Ny AVA i Washington: Wahluke Slope

Washington State får sin åttonde AVA (American Viticultural Area) i och med godkännandet av Wahluke Slope AVA. Wahluke Slope har ca 40.000 hektar och var tidigare en del av Columbia Valley AVA. Klimatet är mycket torrt och varmt och man odlar framför allt Merlot, Syrah, och Cabernet Sauvignon. Läs mer på Columbia Herald

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? |
| Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

Bordeaux’s kottar förenas?

En ny gemensam appellation, Côtes de Bordeaux, ska ersätta fem av de nuvarande ”kottarna”: Côtes de Castillon, Premières Côtes de Bordeaux, Côtes de Blaye, Côtes de Francs och Côtes de Bourg. Detta enligt ett förslag från kottarna själva. Les Côtes de Bordeaux skulle stå för hela 16% av Bordeaux’s produktion, med 120 miljoner flaskor. Om allt går enligt plan kommer det att godkännas nästa år och kunna användas f.o.m. årgång 2006. Vitisphere.com

Napa är äntligen Napa

040207-lek338-0031Den långdragna tvisten mellan Napa Valley Vintners och Bronco Wine Co har kommit till ett slut. Högsta Domstolen gav, utan motivering, inte prövningstillstånd för fallet och därmed står tidigare beslut fast: står det Napa på etiketten så ska det vara Napa-vin i buteljen och Bronco får inte längre sälja vin under namnet Napa utan en droppe från dalen i flaskan. New York Times

Amerikaner dricker mer vin

10,5 liter vin (2,77 gallon) per person dricker amerikanen i genomsnitt idag. Konsumtionen har stadit stigit under 11 år, enligt en rapport från Merrill Research & Associates. Läs mer i SF Chronicle

EU-domstolen skjuter på beslut om internethandel med vin & sprit

Enligt vad vi erfar har EU-domstolen skjutit på sitt uttalande om Sveriges situation vad gäller gränshandel över internet av vin och sprit. Det var tidigare planerat att domstolen skulle komma med ett preliminärt uttalande i dagarna.

Sverige sänker inte alkoholskatten

Finansminister Per Nuder har lagt planerna på hyllan om att sänka alkoholskatten i Sverige eftersom han inte lyckats få något stöd för idén hos sina samarbetspartners Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vänsterpartiest ledare Lars Ohly säger att ”vi är väldigt nöjda med att vi lyckades stoppa det här” enligt vad SvD rapporterar. Det positiva i det hela kanske kan vara att Lars Ohly därmed på sikt ytterligare lyckas undergräva Systembolagets roll som verktyg i alkoholpolitiken. Läs mer också i The Local .... SvD

Vad tycker du? Kommentera i Monopolbloggen.

Wine and Dine Radio i USA intervjuar BKWine

En dag ringed Lynn Krielow Chamberlain och sa “Hej, jag har ett webb-radioprogram som heter Wine & Dine Radio. Kan jag få intervjua BKWine i mitt nästa program.” Visst, tyckte vi, och så blev det. Programmet har gått på Lynns egen web-site, www.winefairy.com, och på Appels iTunes och Live365. Du kan lyssna på det genom att ladda hem de två programdelarna: Del 1 ... Del 2

lördag, mars 04, 2006

"V&S internationella framgångar ger rekordresultat"

"- Rörelseresultatet det bästa någonsin - ökning med 27 procent
- Förbättrat resultat för samtliga affärsområden
- ABSOLUT VODKA ökade volymen med 9 procent

Rörelseresultatet för V&S Group (Vin & Sprit) förbättrades markant under 2005 och är det bästa koncernen någonsin uppnått: 2 070 MSEK (+27%). Efter skatt uppgick resultatet till 1 561 MSEK (+42%). Den totala försäljningsvolymen blev 24,9 miljoner 9-literslådor, en ökning med 1 procent. Nettoomsättningen ökade med 6 procent till 9 839 MSEK.

- Det är oerhört glädjande att se att vår fokusering på tillväxt och på att realisera synergierna frön de senaste årens förvärv har börjat ge resultat, kommenterar Bengt Baron, VD i V&S Group. Alla våra tre affärsområden visar ett förbättrat resultat tack vare en bättre produktmix och sänkta kostnader.

- Den ökade försäljningen av koncernens största varumärke ABSOLUT VODKA är ett resultat av vår strategi att även satsa på marknader utanför USA, men också av en framgångsrik produktutveckling, säger Bengt Baron. Vi fortsätter att växa med några procent i USA, medan vi växer med tvåsiffriga procenttal på många andra marknader i Latinamerika, Europa och Asien." - från V&S pressmeddelande.

Rekordförsäljning på Systembolaget: 18,8 miljarder 2005

Systembolagets omsättning blev rekordstor för 2005 18,8 miljarder kronor, upp 2% sedan 2004. Resultatet efter finansiella poster blev 513 miljoner kr, upp från 204 Mkr 2004 (shhhhh, det kallas också vinst). Anitra Steen, verkställande direktör säger ”2005 var ett framgångsrikt år för Systembolaget”.
  • Sprit: -2.3%
  • Vin: +3,1%
  • Starköl: +3,5%
  • Totalt i volym: +2.9%

Jon Moramarco blir chef för Constellation Europe

Jon Moramarco har utnämnts till ”president” och verkställande direktör för Constellation Europe. Constellation Europe är världens största vinfirma och äger många kända ”märken”; t.ex. Mondavi, Ravenswood, Simi, och många fler.

Det Internationella Skruvkorksinitiativet!...

040923-141-4190“Skruvkorkare förena er!” skulle uppropet kunna vara. Syftet är att informera om skruvkorkens fördelar och att vara en samarbetsorganisation för kvalitetsvinproducenter som använder skruvkork. Michel Laroche, som var de förste att tappa Chablis Grand Cru på flaska med skruvkork, är den förste europeiske medlemmen. International Screwcap Initiative är en fortsättning på Nya Zeeländska ”skruvkorksinitiativet”.

fredag, mars 03, 2006

BKWine Tips: Restaurant Patagonia

Vilsamma om än något djärva färger – lila och mossgrönt - diskret tangomusik i högtalarna, lamm från Patagonien, en del grillat kött och några mer ovanliga specialiteter. Det är denna trevliga argentinska restaurang i ett nötskal. Vinlistan är nästan helargentinsk (några inslag från Uruguay). Och för närvarande är det Mendoza som gäller men kanske kommer det snart att erbjudas viner även från Patagonien.
Stängt söndagar
Klicka här för adress.

Läs mer om vinbarer, restauranger och butiker i VinNytt och på sidan med restaurangtips på www.bkwine.com.

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? | Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

Champagnesabel är ett hushållsredskap enligt danska polisen

För det mesta är det danskarna som får tillfälle att småle när de läser om svenska monopolets och svenska vinbranschens krumsprång. Så det är roligt när det är vi som får anledning att le. I danska Vinavisen.dk har det debatterats om en champagne-sabel skulle anses vara et vapen och därför kräva vapenlicens (kanske kunde det gälla som nödvåldsvapen om man har bråttom att öppna flaskan?). Nu har en polisassessor klargjort saken: det är förvisso ett vapen men om man behandlar det som hushållsredskap så är det istället ett hushållsredskap och kräver därför inte vapenlicens... (Men vad vet vi? Skrattar bäst som skrattar sist kanske. Vad gäller egentligen i Sverige??)

Moutons nya etikett - ingen tavla!

Château Mouton-Rothschild har lanserat sin nya etikett och i år blir det inget konstverk på etiketten. Istället är det en bild på Nathaniel Rothschild för att fira 150-årsjubiléet sedan han köpte slottet 1853. Vinet som lanseras bakom etiketten är nämligen årgång 2003.

Ny metod för att förhindra korksmak på vin

”Innocork” heter en ny process som ska eliminera TCA, ämnet som orsakar korskmak om det finns i korken. Processen har uppfunnits ave Cork Supply USA (CSU). De producerar redan över 5 miljoner korkar i månaden, i Portugal, med processen och levererar till bl.a. producenter i Rioja, Spanien.

torsdag, mars 02, 2006

BKWine Tips: La Garde-Robe, Paris 1

Nyöppnad liten vinbar och vinbutik inte långt från Chatelet med många intressanta viner, varav ett flertal är ekologiska eller biodynamiska. Prova t ex kryddiga Patus 2004 från Coteaux du Languedoc, butikspris 8 euro eller Saint-Joseph från bröderna Durand, 16 euro. Soppa, charkuterier (tallrik för 8 euro), ostar och ostron erbjuds till lunch och middag. Flera viner serveras glasvis men man kan också välja vilken flaska som helst från hyllan och betala 6 euro i korkavgift. Öppet från 11 – 15 och 17 – sen kväll.
Klicka här för adress.

Läs mer om vinbarer, restauranger och butiker i VinNytt och på sidan med restaurangtips på www.bkwine.com.

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? | Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

Oregons vinindustri värd $1.4 miljarder per år

En undersökning har kommit fram till att all vinverksamhet i staten Oregon motsvarar ett värde på $1.4 miljarder per på. Siffran inkluderar vinförsäljning till konsumenter. Utan den posten skulle värdet vara $801 miljoner. Skriver Katu News från Oregon

onsdag, mars 01, 2006

BKWine Tips: Domaine Laroche, Chablis - Tradition och innovation

040923-142-4241Hos Domaine Laroche blandas tradition och innovation. Här finns klassiska Chablis-viner och moderna sydfranska ”endruvsviner” . Den energiske Michel Laroche har dessutom en känsla för marknadsföring som är alltför sällsynt i Frankrike. Och han är inte rädd för utmaningar, han har till exempel satt skruvkork på sin Chablis Grand Cru... Hans Chablis Saint Martin är en klassiskt ren Chablis, 129 kronor på Systembolaget.

Klicka här för adress. Läs mer om vinproducenter i VinNytt och på sidan med favoritproducenter på www.bkwine.com

| Kom med på Vinresa | Ting med vinbilder | Var är du? | Vinnyheter på Din site | Prenumerera på Briefen |

Vår nya blogg finns här:

BKWine Magazine Blogg!